ZIMSKA KRIZA

Energetska drama u Mađarskoj, Orban donio drastične mjere: Zatvara stadione, kazališta, bazene, knjižnice...

Vrtoglavo visoki računi za energiju prisilili su Mađarsku da zatvori knjižnice, kazališta, bazene

Stadion Ferenc Puškaš u Budimpešti, arhivska fotografija

 Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia/Attila Kisbenedek/afp/profimedia

Vrtoglavo visoki računi za energiju prisilili su Mađarsku da zatvori knjižnice, kazališta, bazene, pa čak i novootvorene nogometne stadione tijekom zime, piše AFP.

Velebna zdanja podignuta za 12-godišnje vladavine premijera Viktora Orbana na dugačkom su popisu zgrada pogođenih rastućim cijenama energenata.

Unatoč tomu što je na vlasti u jednom od najbogatijih mađarskih gradova Orbanova stranka, i Szekesfehervar mora zatvoriti muzeje, knjižnice i kazališta.

Novi gradski stadion kapaciteta 14.000 sjedala također je zatvorio svoja vrata kako bi uštedio na troškovima, ustvrdio je gradonačelnik Andras Cser-Palkovics.

image

Natpis ‘Knjižnica je zatvorena u od 1. studenoma‘

Attila Kisbenedek/Afp
image

Muzej i knjižnica u Szekesfehervaru

Attila Kisbenedek/Afp

- Mjesta okupljanja su ono što čini grad. Nitko nije sretan zbog mjera, alii građani su shvatili da su nužne, poručio je Cser-Palkovics, član vladajućeg Fidesza za AFP u gradskoj vijećnici.

Baš poput drugih gradova, i Szekesfehervar, smješten 60 kilometara jugozapadno od Budimpešte, pokušava ublažiti učinke zatvaranja.

Sljedeće kolo mađarske nogometne lige igra se krajem siječnja, tako da nijedna utakmica nije morala biti odgođena zbog zatvaranja stadiona.

Lokalni klub Fehervar, koji zimi trenira na stadionu, može koristiti druge terene u gradu.

- Igrači nisu osobito pogođeni drastičnim mjerama štednje energije, poručili su.

image

Andras Cser-Palkovics

Attila Kisbenedek/Afp

Gradonačelnik je rekao kako bi se, prema aktualnim planovima, stadion, koji je izgrađen 2018., trebao ponovno otvoriti sredinom siječnja. Dodao je da je zatražio od dužnosnika lige da pomakne večernje termine u Novoj godini kako bi se uštedjelo na grijanju terena i troškovima reflektora.

- Ne smijemo očekivati da će se dogoditi čudo, možemo uvesti vlastite mjere, rekao je.

Kazalište Vorosmarty će se zatvoriti nakon izvođenja božićnog i novogodišnjeg programa i ponovno otvoriti tek u ožujku kada krene proljetna sezona, poručio je voditelj Janos Szikora.

- Nećemo sjediti prekriženih ruku i očajnički zapomagati: ‘O bože što će biti s nama‘, poručio je Syikora koji ističe da će glumci imati na raspolaganju druge prostorije radi održavanja proba.

Zbog energetske krize premijer Orban je pod velikim pritiskom, jer su niske cijene komunalija u zadnjih 10 godina bile zaštitni znak njegove vladavine.

Inflacija u Mađarskoj dosegnula je u listopadu 21,6 posto, što je najviša razina od 1996. godine, a treća najviša u EU, navodi Eurostat.

image

Novi stadion Fehervar

Attila Kisbenedek/Afp
image

Dječji vrtić u Szekesfehervaru

Attila Kisbenedek/Afp

Ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica i goriva s ciljem obuzdavanja inflacije dovele su do nestašica u nekim trgovinama.

Iz Bruxellesa je nedavno stigao novi udarac Orbanu - Mađarskoj su skraćena sredstva EU-a u iznosu od više od 14 milijardi eura zbog korupcije i zabrinutosti zbog vladavine prava.

- Sve veći troškovi za energiju, a još više inflacija utječu na sve, pitanje je koga će Mađari okriviti za ekonomske probleme, izjavila je Andrea Virag, šefica think tanka Republikon sa sjedištem u Budimpešti.

Orbanova vlada postavila je jumbo plakate po cijeloj Mađarskoj u kojima optužuje EU jer ih "uništavaju sankcije Bruxellesa".

- Orbanova strategija je jasna: pokušavaju krivnju svaliti na Bruxelles. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da veliki broj ljudi vjeruje priči Fidesza, rekla je Virag.

Ostaje za vidjeti koliko će poduzeća biti prisiljeno zauvijek zatvoriti vrata u idućim mjesecima.

Industrijski razvijeni Szekesfehervar smatra se relativno bogatim gradom, no drugim, siromašnijim općinama, osobito na istoku Mađarske, prijeti bankrot ako ne dobiju državnu potporu, tvrdi gradonačelnik.

image

Muzej i knjižnica u Szekesfehervaru

Attila Kisbenedek/Afp
image

Kazalište Vorosmarty

Attila Kisbenedek/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:43