SASTANAK U ALICANTEU

Energetska sigurnost bila je u središtu samita neformalnog kluba EU MED9 u Španjolskoj

Domaćin, španjolski premijer Pedro Sanchez, rekao je da je "Španjolskoj izrazito važna solidarnost u pogledu plina"

Antonio Costa, Kyriakos Mitsotakis, Andrej Plenković, Nicos Anastasiades, Pedro Sanchez, Emmanuel Macron, Robert Golob, Robert Abela i Antonio Tajani

 Ludovic Marin/AFP

Energetska sigurnost bila je u središtu samita neformalnog kluba EU MED9 u petak u Alicanteu, a devet mediteranskih zemalja složilo se da je potrebno ograničiti cijenu plina.

Domaćin, španjolski premijer Pedro Sanchez, rekao je da je "Španjolskoj izrazito važna solidarnost u pogledu plina" i da je potrebno riješiti pitanje gornje cijene plina.

"Putin se koristi energetskom ucjenom. Spremni smo na to reagirati", rekao je Sanchez. "Radit ćemo u tom smjeru kako bismo se (u EU) mogli dogovoriti o dinamičnom i učinkovitom ograničenju cijene plina", naglasio je.

Devet mediteranskih zemalja složilo se da je nužno smanjiti ovisnost o nepouzdanim partnerima i raditi na strateškoj autonomiji Europske unije.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će mu Alicante "ostati u srcu", pogotovo s obzirom na današnju pobjedu hrvatske nogometne reprezentacija protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Plenković je nakon samita rekao novinarima da su se složili da je potrebno limitirati cijenu plina. "Tu smo u visokom stupnju konsenzusa svi. To je preduvjet daljnjeg prelijevanja rasta cijena na druge energente i tu očekujem napredak na sastanku ministara energetike idući tjedan", naglasio je premijer.

Na samitu su sudjelovali francuski predsjednik Emanuel Macron, premijeri Cipra, Grčke, Malte, Portugala i Slovenije, Nicos Anastasiades, Kirijakos Micotakis, Robert Abela, Antonio Costa i Robert Golob, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Italiju je umjesto talijanske premijerke Giorgie Meloni predstavljao ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

H2Med

Europa, potaknuta ratom u Ukrajini, želi što prije smanjiti ovisnost o ruskim energentima i ubrzati prijelaz na obnovljive izvore energije.

Španjolska, Francuska i Portugal dogovorili su projekt opskrbe Europe vodikom i za njega očekuju financijsku potporu Europske unije.

Projekt nazvan H2Med podijeljen je u dva dijela - na cjevovode Barcelona - Marseille (BarMar) i Celorico da Beira - Zamora (CelZa).

Podmorski dio BarMar koštat će oko 2,5 milijardi eura i bit će operativan do 2030., a cjevovod koji će povezivati Španjolsku i Portugal koštat će 350 milijuna eura.

"Želimo vodik učiniti središnjim dijelom našeg energetskog sustava u prelasku na klimatsku neutralnost, kao i zadržati vodeću ulogu Europe u izgradnji globalnog tržišta za vodik. Ovo je tek početak, no vrlo je obećavajući", rekla je predsjednica von der Leyen u Alicanteu, dodavši da ovakvi projekti mogu računati na financijsku potporu EU-a.

Nezakonite migracije

Europska komisija objavila je u studenom Akcijski plan za središnji Mediteran i priprema isto za istočni Mediteran. Planom se želi suzbiti ilegalna migracija na Sredozemnom moru i ojačati solidarnost i odgovornost država članica EU-a, što nedostaje kad je u pitanju raspodjela tražitelja azila.

"Pomno pratimo provedbu tih mjera", naglasio je malteški premijer Robert Abela čija će zemlja iduće godine biti domaćin 10. sastanka na vrhu skupine EU MED9.

Italija, Grčka, Cipar i Malta redovito upozoravaju da se premali broj migranata, koji stiže u te četiri zemlje, relocira po sadašnjem europskom sustavu - dobrovoljnom mehanizmu solidarnosti.

Prema Komisiji, do sada je samo 117 migranata redistribuirano po dobrovoljnom mehanizmu solidarnosti. a akcijski plan poziva da se obećanje o prihvaćanju 8000 migranata ispuni do kraja lipnja 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:42