slabo popuštanje

Engleska nakon tri mjeseca ublažila stroge mjere, Johnson i dalje oprezan: Evo što se mijenja

Unatoč popuštanju mjera, premijer Boris Johnson upozorio je na oprez zbog porasta broja slučajeva koronavirusa u Europi
People take their daily exercise beside the River Thames in Battersea Park in London on March 28, 2021. - From Monday, England's stay-at-home order to combat the spread of the coronavirus will be relaxed to enable groups of up to six people to meet outside. The government plans to allow outdoors drinking in pub gardens, and non-essential retail such as hairdressers, from April 12. (Photo by Justin TALLIS/AFP)
 Justin Tallis

Stroge mjere zatvaranja u Engleskoj ukinute su u ponedjeljak i stanovnicima je sada dopušteno sastajati se vani u skupinama od šest osoba prvi put u gotovo tri mjeseca, iako je premijer Boris Johnson upozorio na oprez zbog porasta broja slučajeva koronavirusa u Europi.

Johnson, koji je 4. siječnja uveo treće nacionalno zatvaranje, rekao je da planira ukidati ograničenja "oprezno i nepovratno" uz pomoć brzog procjepljivanja stanovništva protiv covida-19.

To je u suprotnosti sa situacijom u većem dijelu Europe, gdje se zemlje, među kojima Njemačka i Francuska, nose s trećim valom zaraze covidom-19 i hospitalizacijama.

Johnson je također upozorio da varijante koronavirusa predstavljaju rizik za britansko procjepljivanje, koje je četvrto najbrže na svijetu nakon Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Čilea.

"Moramo ostati oprezni dok slučajevi zaraze rastu diljem Europe a nove varijante prijete našem procjepljivanju", rekao je Johnson.

"Unatoč današnjim ublažavanju (mjera) svi se moraju i dalje pridržavati pravila, sjetiti se ruku, lica i distance, te se na poziv javiti na ciljepljenje."

Od ponedjeljka se u Engleskoj može sastajati vani do šest osoba, ili dva kućanstva, dok se sportski centri na otvorenom, poput bazena, teniskih i košarkaških terena, mogu koristiti uz održavanje distance.

No značajnije promjene, uključujući i ponovno otvaranje neesencijalnih trgovina i terasa ugostiteljskih objekata, neće se dogoditi barem do 12. travnja, dok će zatvorena mjesta za zabavu ostati zatvorena najmanje do 17. svibnja.

S relativno strogim pravilima još uvijek na snazi, nova javna informativna kampanja koja govori kako svjež zrak smanjuje rizik od prijenosa virusa počinje u ponedjeljak u sklopu napora da se podsjeti ljude da se ne druže u zatvorenim prostorima.

"Postoje jasni dokazi da su otvoreni prostori sigurniji od zatvorenih. Važno je ovo zapamtiti dok demo prema drugoj fazi", rekao je glavni engleski liječnik Chris Whitty.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 08:31