NAPOKON OTVARANJE

Engleska ukida karantenu za cijepljene putnike iz EU i SAD-a, no još će se morati testirati na covid-19

Taj će potez pomoći zrakoplovnim tvrtkama i putničkim agencijama da intenziviraju poslovanje nakon 16 mjeseci ograničenja
 DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Engleska će dopustiti u potpunosti cijepljenim posjetiteljima iz Europske unije i Sjedinjenih Država da od idućega tjedna ulaze u zemlju bez obvezne karantene, najavio je u srijedu britanski ministar prometa, što je vijest koju su zrakoplovne i putničke tvrtke dugo čekale.

Britanska turistička industrija oštro je kritizirala vladu jer je presporo otvarala zemlju, tvrdeći da nije iskoristila vodeće mjesto u svijetu po procijepljenosti te je time prepustila prednost EU-u u privlačenju turista.

Vlada je objavila da od 2. kolovoza putnici cijepljeni cjepivima odobrenima u EU i SAD-u neće morati u karantenu. To pokriva najvećih devet britanskih tržišta po broju posjetitelja od prije panedmije covida-19.

Nakon otvaranja Engleske vjerojatno će slijediti ostatak Ujedinjenog Kraljevstva.

Putnici će se, međutim, još morati testirati na covid-19 prije polaska i odmah po dolasku u Englesku, napisao je ministar prometa Grant Shapps na Twitteru.

Taj će potez pomoći zrakoplovnim tvrtkama i putničkim agencijama da intenziviraju poslovanje nakon 16 mjeseci ograničenja koji su mnoge dovele u ozbiljne financijske teškoće.

Dionice British Airwaysa porasle su za tri posto, easy Jeta za četiri, a Wizz Aira za pet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 23:23