PLAN MINISTA ZDRAVSTVA

Engleska želi cijepiti tinejdžere prije početka škole: Svima u dobi od 16 i 17 godina ponudit će cjepivo

Prva doza cjepiva protiv covida-19 bit će im ponuđena do 23. kolovoza, kako bi se do početka škole cijepili s obje doze
Cijepljenje tinejdžera u Engleskoj, Ilustracija
 Jeff J Mitchell/AFP

Svim 16-godišnjacima i 17-godišnjacima u Engleskoj ponudit će se prva doza cjepiva protiv covida-19 do 23. kolovoza, prema cilju koji je postavio britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

Javid je rekao u nedjelju da će ponuda cjepiva mladim ljudima do tog datuma osigurati da tinejdžeri te dobne skupine imaju potrebna dva tjedna da stvore maksimalnu imunost prije povratka u školu u rujnu.

"Zatražio sam od NHS-a u Engleskoj da do idućeg ponedjeljka, 23. kolovoza, osigura prvu dozu cjepiva za sve od 16 i 17 godina, tako da će svi imati priliku dobiti važnu zaštitu prije povratka u školu", rekao je Javid.

Britanija je imala više od 130.000 smrtnih slučajeva u roku od 28 dana od pozitivnog testa na koronavirus, što je drugi najveći broj umrlih u Europi nakon Rusije i jedan od najvećih u svijetu.

Vlada premijera Borisa Johnsona nedavno je počela ukidati mjere protiv covida-19 u Engleskoj zbog raširenog cijepljenja koje je, navodi Johnson, uvelike otklonilo poveznicu između zaraza i kasnije hospitalizacije i smrti.

Više od tri četvrtine odraslih Britanaca primilo je dvije doze cjepiva, a 89 posto barem jednu dozu.

"NHS Engleska pokrenuo je novu online tražilicu kako bi 16-godišnjaci i 17-godišnjaci mogli pronaći najbliži dostupni centar za cijepljenje", objavilo je ministarstvo zdravstva u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:34