‘DAT ĆE OSTAVKU!‘

Engleski tabloidi se raspisali o teško bolesnom Putinu, stigao im oštar odgovor iz Kremlja

Tvrde kako ga Putinova navodna ljubavnica Alina Kabajeva, ali i njegove kćeri Marina i Katarina nagovaraju na povlačenje iz politike
Vladimir Putin i Alina Kabaeva
 Kremlin.ru/East2west News/Profimedia

'To je neviđena glupost. Predsjednik je savršenog zdravlja i ni o kakvoj ostavci ne razmišlja', rekao je kratko glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov o senzacionalnoj vijesti iz nekih britanskih tabloida da ruski predsjednik ima Parkinsonovu bolest te da će u siječnju 2021. godine zbog toga dati ostavku.

Naime, britanski tabloidi Daily Mail i The Sun iščitali su iz ponašanja na nedavnom intervjuu koji je dao ruskim medijima da s Putinom, navodno, nešto nije u redu.

Tvrdili su da je tijekom intervjua imao 'nemirne noge', da su mu se ruke tresle dok je uzimao čašu te da se 'izvalio' u stolici zbog ublažavanja mogućih bolova.

Iz toga su zaključili da Putin boluje od Parkinsonove bolesti. Pozivaju se i na Putinovu navodnu ljubavnicu Alinu Kabajevu, za koju su ovog ljeta neki tabloidi pisali da je nestala iz javnog života, te na njegove kćeri Marinu i Katarinu - koje se inače uopće ne pojavljuju u javnosti i ruski građani čak niti ne znaju kako one izgledaju te gdje i kako žive - da ga nagovaraju na povlačenje iz politike zbog zdravlja.

Sve je to, naravno, na staklenim nogama jer, podsjetimo, prije se spekuliralo da je Putin imao moždani ili srčani udar (istina, jedno ga vrijeme nije bilo javnosti, a onda se također nagađalo da je bio na tretmanu zbog diskus hernije) zbog položaja ruku dok hoda - lijeva mu je u stalnom pokretu, a desna miruje.

No, poslije su se javili neki obavještajni stručnjaci koji su tvrdili da takav 'hod' nije posljedica bolesti, nego treninga u KGB-u - jer, znamo da je Putin bio agent te sovjetske tajne službe. Doduše, 'medicinari' su tvrdili da je to ili posljedica udara ili 'najava' mogućeg moždanog udara ili infarkta.

Ruski mediji, po navici, nisu reagirali na tu vijest sve dok se iz Kremlja nisu oglasili u vezi s tim, a sada kad su dobili odriješene ruke, uglavnom se sprdaju s tim nagađanjima. Zanimljivo je da je većina ruskih medija u naslovima istaknula kako Putin 'ne namjerava dati ostavku', a tek u tekstu navode demantije o tome da nije bolestan!?

Doduše, svako malo u zapadnim medijima dolaze informacije o Putinovu zdravstvenom stanju ili njegovu odlasku s vlasti. No, sve je to ipak tek u sferi senzacionalizma jer Putin i njegova kremaljska okolina nisu baš raspoloženi za skoru smjenu vlasti.

Podsjetimo da su nedavno u Rusiji provedene ustavne promjene koje Putinu omogućavaju da se nakon isteka sadašnjeg, četvrtog, predsjedničkog mandata 2024. godine može kandidirati, ako poželi, još na najmanje dva nova šestogodišnja mandata, čime bi teoretski na tronu Rusije mogao ostati sve do 2036., odnosno do svoje 83. godine.

Na vlast je došao 2000. kao 48-godišnjak, a sada mu je 68 godina. Treba reći da Putinov ostanak tako dugo nije uvjet, ali je olakšanje za elitu. Naime, prema jednom tumačenju, ove promjene Ustava su napravljene kako bi se njemu dalo dovoljno vremena da pronađe i istrenira svog nasljednika, a on može biti na vrhu Kremlja koliko hoće.

Ruska politička oligarhija, koja trenutačno kontrolira Kremlj, ne želi nikakve promjene, a Putin je figura i simbol koji garantira njihov opstanak, "netalasanje" te zamrzavanje njihova položaja u vrhu vlasti. Može se pretpostaviti da će Putin vladati koliko bude trebalo ili dok god može, odnosno dok se ne nađe kvalitetni nasljednik koji neće mijenjati uspostavljeni sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2023 22:16