ODABRANA SLASTICA

Engleski trifle od limuna izabran za slasticu platinastog jubileja Elizabete II.

Početkom godine raspisan je natječaj za originalni službeni desert uz koji će se kraljičina obljetnica dostojno proslaviti...

Kraljica Elizabeta II.

 Andrew Milligan

Kolač od limuna posut sitno mrvljenim amaretti keksima odnio je prošli tjedan pobjedu na natjecanju za službenu slasticu koja će se posluživati tijekom obilježavanja platinastog jubileja u sklopu proslave 70 godina vladavine kraljice Elizabete II.

Članovi žirija u kojemu su sjedili i doajenka britanskog kulinarstva, Merry Berry te glavni chef Buckinghamske palače Mark Flanagan, jednoglasno su odabrali slasticu Jemme Melvin, 31-godišnje publicistkinje, koja se kuhanjem bavi amaterski.

Početkom godine raspisan je natječaj za originalni službeni desert uz koji će se kraljičina obljetnica dostojno proslaviti. Prijaviti su se mogli svi građani Velike Britanije stariji od osam godina, a uvjet je bio da desert bude prilagođen svakom kućanstvu.

Jemmin recept bit će upisan u povijest britanske kuhinje, poput glasovitog jela 'Poulet Reine Elizabeth' (Coronation Chicken/Krunidbena piletina) koju su za svečanost kraljičine krunidbe 1953. osmislili predstavnici kulinarske škole Le Cordbon Bleu London ili biskvitne 'Torte kraljice Viktorije', kazali su organizatori natjecanja koji su rezultate objavili na stranicama BBC-ja.

I službeni recept originalnog 'jubilarnog' kolača zainteresiranima je dostupan online na stranici BBC Food.

Natjecatelji iz cijele Velike Britanije, a prijavilo ih se oko 5000, trebali su zadovoljiti sljedeće kriterije: slastica mora imati savršeni okus, ne smije biti komplicirana, nego prilagođena kuharima amaterima da bi ga kasnije mogli pripremati kod kuće, mora biti originalna i jedinstvena i, naravno, dostojna kraljice.

Odabranu slasticu Jemme Melvin čini pet slojeva - na dnu je rolada, koja je prelivena želeom od džema naranača i limuna, potom slijedi krema od skute i limuna, sloj amaretta (talijanskih kolačića s bademima), umaka od mandarina, šlaga, naribane narančine korice, naribane čokolade i većih komadića amaretta.

Kraljica Elizabeta II., najdugovječnija britanska vladarica početkom veljače obilježila je okruglih 70 godina na prijestolju Ujedinjenog Kraljevstva, a proslava s puno događanja trajat će četiri dana i održat će se od 2. do 5. lipnja.

Obilježit će je brojni koncerti, svečanosti i ostali događaji, kao i brojne raskošne gozbe kraljici u čast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 10:34