PROMJENE U ITALIJI

Enrico Letta novi je vođa Demokratske stranke: njegovi prethodnici u pravilu nisu dugo izdržali

Posljednjih šest i pô godina Letta je proveo u nekoj vrsti političkog izbjeglištva u Parizu, kao profesor Sciences Po
Enrico Letta 
 Abbas Momani/AFP

Enrico Letta (54) izabran je u nedjelju za novog tajnika vladine Demokratske stranke. Nacionalna skupština stranke izabrala ga je sa 860 glasova „za“ i 2 „protiv“. Položaj je klizak: stranka je u ovih dvanaest godina kasirala sedmoricu tajnika, sve sama, bez tuđe pomoći.

Valter Veltroni je morao odstupiti 2009, Dario Franceschini je iste godine izgubio primarne izbore od Pierluigija Bersanija, koji je odstupio 2013. jer nije uspio sastaviti vladu nakon relativne pobjede na izborima. Privremeno je tajnik bio Guglielmo Epifani, a na primarnim izborima iste godine pobijedio je Mateo Renzi, koji je zatim proveo čistku postkomunističkih kadrova i orijentirao stranku prema logici biznisa.

Pao je 2018, jer je svoju funkciju stupidno vezao uz uspjeh referenduma o svojim stupidnim promjenama Ustava. Poslije privremenog tajnika Maurizija Martine izabran je 2019 Nicola Zingaretti, koji je odstupio prije nekoliko dana, jer mu je dodijalo da manjinske frakcije u stranci stalno zahtijevaju novi kongres odmah a ne 2023, dok u zemlji vlada zdravstvena i ekonomska kriza.

Letta je bio jedan od osnivača Demokratske stranke 2007., u koju je tada ušao zajedno s postdemokršćanskom Ivančicom.
Posljednjih šest i pô godina Letta je proveo u nekoj vrsti političkog izbjeglištva u Parizu, kao profesor Sciences Po, glasovite visoke škole političkih znanosti.

Naime, dok je od 2013. bio predsjednik široke koalicijske vlade nakon relativno neuspješnoga Marija Montija, tadašnji njegov novoizabrani stranački tajnik Matteo Renzi mu je twittao hashtag #enricostaisereno („Enrico, ne brini“, tj. ne kanim ti oteti fotelju), a onda ga je nakon nekoliko mjeseci torpedirao tako što su mu zastupnici iz redova njegove stranke uskratili povjerenje. Ponižen i uvrijeđen, Letta je od 2015 do 2019 bio izvan članstva Demokratske stranke, te se vratio tek pošto je za tajnika izabran Zingaretti.

Publiku je zabavljala činjenica da je njegov stric Gianni Letta, desničarski novinar, svih ovih tridesetak godina bio siva eminencija Silvija Berlusconija, tihi tajnik svih njegovih vlada, u kojima je uvijek nadzirao i tajne službe.

Enrico Letta je u međuvremenu i sam bio na istoj funkciji tajnika vlade u kabinetu Romana Prodija, pa je dužnost preuzeo od strica 2006., a ponovo ju je predao stricu 2008.

Prije toga bio je ministar poslova Evropske zajednice u vladi Massima D'Aleme 1998-1999, pa ministar industrije, trgovine i obrta u vladama Massima D'Aleme odnosno Giuliana Amata.

Pošto ga je kao premijera torpedirao njegov tadašnji stranački tajnik Matteo Renzi, Letta je sedam godina bio u Parizu profesor Sciences Po.

Letta kani Demokratskoj stranci vratiti fizionomiju stožerne snage lijevog centra, na tragu Masline Romana Prodija, u čijoj vladi je bio tajnik 2006-2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:14