USVOJENA REZOLUCIJA

EP traži od Komisije postupak protiv Poljske zbog presude Ustavnog suda

Ranije ovoga mjeseca Ustavni sud Poljske presudio je da je poljski Ustav nadređen Ugovorima o EU-u, što je izazvalo oštre kritike
Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen 
 Frederick Florin/AFP

Europski parlament pozvao je u četvrtak Komisiju da pokrene postupak protiv Poljske uslijed povrede prava zbog presude „nelegitimnog“ poljskog Ustavnog suda.

Ranije ovoga mjeseca Ustavni sud Poljske presudio je da je poljski Ustav nadređen Ugovorima o EU-u, što je izazvalo oštre kritike Europske komisije.

Europski parlament pak rezolucijom, koju su predložili Europska pučka stranka, Socijalisti i demokrati, liberalni klub Obnovimo Europu, Zeleni i Ljevica, traži od Komisije i Vijeća „da pokrenu postupke zbog povrede prava u vezi sa zakonodavstvom o nelegitimnom 'Ustavnom sudu', njegovu nezakonitu sastavu i njegovoj ulozi u sprečavanju poštovanja presuda Suda EU-a, da od Suda EU-a traže uvođenje privremene mjere te pokretanje postupka zbog povrede prava u vezi s Odjelom za izvanrednu kontrolu i javne poslove Vrhovnog suda, Državnim sudbenom vijećem i Državnim odvjetništvom Poljske“.

Rezolucija su zastupnici usvojili u četvrtak s 502 glasova za, 153 protiv te 16 suzdržanih.

Od Komisije i Vijeća također se traže „nedvosmislene preporuke“ Poljskoj za rješavanje kršenja vladavine prava, a traži se i korištenje svih ovlasti, među kojima se spominju i prekid ili suspenzija isplata iz europskog proračuna, uslijed "ozbiljnih nedostataka u učinkovitom funkcioniranju sustava kontrole u Poljskoj zbog nedostatka neovisnosti sudstva koji ugrožava zakonitost i pravilnost rashoda".

Europska komisija dugo se spori s Varšavom oko poljske reforme pravosuđa, za koju tvrdi da ugrožava neovisnost sudstva, a zbog toga još nije odobren poljski plan oporavka od pandemije covida-19, po kojemu bi Poljska trebala dobiti gotovo 60 milijardi eura.

Krajem prošle godine europski čelnici pristali su na mehanizam uvjetovanosti, po kojemu se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

Parlament je zauzeo oštriju poziciju od Komisije u odnosu prema Poljskoj, a predsjednik EP-a David Sassoli u srijedu je najavio tužbu protiv Europske komisije zbog neprovođenja mehanizma uvjetovanosti u slučaju Poljske.

Parlament traži od Komisije da se „suzdrži od odobravanja“ plana za oporavak dok "poljska vlada potpuno i pravilno ne provede presude Suda EU-a i međunarodnih sudova te osigurati da se procjenom plana jamči usklađenost s relevantnim preporukama za pojedinu zemlju, posebno o zaštiti neovisnosti sudstva“

Varšava pak tvrdi da je riječ o dvostrukim kriterijima i napadu na Poljsku zbog ideološkog neslaganja te da su ustavni sudovi više europskih zemalja ranije donosili slične odluke.

Primjerice, Savezni ustavni sud Njemačke osporio je pravo Europske središnje banke da kupuje obveznice javnog sektora, što je prethodno odobrio Sud EU-a.

U rezoluciji EP-a ističe se da Ustavni sud Poljske „nije pravno valjan i neovisan niti je kvalificiran za tumačenje Ustava u Poljskoj“.

Europarlamentarci „duboko žale“ zbog odluke Ustavnog suda i drže ju „napadom na europsku zajednicu vrijednosti i zakona u cjelini“.

Posebno je istaknuto da je zahtjev Ustavnom sudu podnio premijer Mateusz Morawiecki koji je time iskoristio pravosuđe kao „sredstvo za ostvarenje vlastite političke agende“.

U tom kontekstu parlament također poziva poljsku nacionalno-konzervativnu vladu Prava i pravde (PiS) da se „prestane proizvoljno koristiti svojim izvršnim i zakonodavnim ovlastima s namjerom narušavanja diobe vlasti i vladavine prava“.

Europski konzervativci i reformisti (ECR), čiji je član i PiS, u svojoj su odbijenoj rezoluciji naveli da se presudom Ustavnog suda Poljske tvrdi samo da su određene interpretacije članaka Ugovora EU-a u nesuglasju s poljskim Ustavom.

Napomenuli su da presuda "ne utječe ni na jedno područje u kojem EU ima nadležnosti, koje su izričito i doslovno dodijeljene u Ugovorima EU-a".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 06:05