POVRATAK BOLESTI

EPIDEMIJA OSPICA POHARALA AMERIKU Cijepljenje djece u Kaliforniji će postati obavezno!

Do sada zaraženo više od 100 osoba, a više od desetak slučajeva potvrđenih u 19 drugih američkih saveznih država kao i Meksiku
 AP

SACRAMENTO - Dvojica kalifornijskih zastupnika najavili su srijedu predstavljanje zakona koji će onemogućiti roditeljima da na temelju svojih uvjerenja ne cijepe djecu. Njihova je najava posljedica najnovijeg izbijanja ospica u kojem je do sada zaraženo više od 100 osoba, javlja Reuters .

Zdravstveni su dužnosnici priopćili kako je 92 ljudi dijagnosticirano s ospicama, većina kojih je povezano s izbijanjem bolesti nakon što je zaražena osoba posjetila Disneyland krajem prošle godine.

Više od desetak slučajeva potvrđenih u 19 drugih američkih saveznih država kao i Meksiku, ponovo su potaknuli javnu raspravu o aktualnom pokretu protiv cijepljenja. Brojni su roditelji u strahu od nuspojava cijepljenja te potpomognuti pseudoznanosti odbili cijepiti svoju djecu.

- Sve veći broj necijepljenih učenika ugrožava javno zdravlje i to ne samo u edukacijskim ustanovama već i u široj zajednici. Moramo poduzeti korake koji će naše škole i učenike ponovo učiniti zdravima - objasnio je senator Ben Allen u pisanom priopćenju u kojem najavljuje novi zakon na kojem radi s kolegom demokratom Richardom Panom.

Kalifornija bi tako trebala postati 33. savezna država koja je zabranila roditeljima odbiti cijepljenje djeteta na temelju vlastitih uvjerenja.

- Za sada je broj novih slučajeva zaraze pod kontrolom i nadam se da ćemo kroz nekoliko tjedana ili par mjeseci stati na kraj ovom izbijanju bolesti - rekao je zdravstveni dužnosnik dr. Jeffrey Gunzenhauser te upozorio da broj zaraženih još nije konačan.

Odjel produženog dječjeg boravka u losanđeleskoj školi u predgrađu Santa Monica zatvoren je početkom tjedna, a desetak novorođenčadi stavljeno je u karantenu nakon što su jednom djetetu dijagnosticirane ospice.

Inače, ospice su u SAD-u eliminirane 2000. godine nakon desetljeća kontrolirano provođenog cijepljena. No, prošle je godine broj zaraženih bio najveći u 20 godina. Iako se većina oboljelih oporavi unutar nekoliko tjedana, postoji slučajevi u kojima ospice mogu biti smrtonosne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:21