DOMINACIJA DELTA SOJA

Epidemija ubrzava u Kataloniji, vlasti od vikenda ponovno uvode policijski sat

U toj sjeveroistočnoj regiji stanje je tjednima izvan kontrole, a stopa incidencije u posljednjih 14 dana je porasla do 1107 slučajeva
Barcelona
 Joan Valls/urbanandsport

Turistički orijentirana Katalonija pripremala se u petak za ponovno uvođenje policijskog sata od ovog vikenda na najmanje tjedan dana jer ne može obuzdati širenje epidemije covida-19.

U toj sjeveroistočnoj regiji stanje je tjednima izvan kontrole, a stopa incidencije u posljednjih 14 dana je porasla do 1107 slučajeva na 100.000 stanovnika, prema posljednjim službenim podacima. Zdravstvene vlasti objašnjavaju tu eksploziju slučajeva meteorskim napredovanjem delta varijante.

Pravosuđe, koje mora odobriti svako ograničenje temeljnih sloboda, dalo je zeleno svjetlo katalonskim vlastima i odlukom Vrhovnog suda Katalonije potvrdilo uvođenje policijskog sata od 1 iza ponoći do 6 ujutro do 23. srpnja u gradovima s više od 5000 stanovnika gdje je incidencija viša od 400 slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih sedam dana.

Ova mjera se odnosi na ukupno 161 općinu. Sud precizira da se radi o gotovo svim općinama ili oko 8 milijuna stanovnika. Sud dodaje da bi ta mjera mogla biti produljena i nakon 23. srpnja.

"Odobren je policijski sat. To je teška mjera, ali moramo zaustaviti širenje zaraze, zaštitit živote i zdravstveni sustav. Policijski sat stupa na snagu u petak. Zajedno ćemo preokrenuti krivulju covida-19", tvitao je predsjednik katalonske regionalne vlade Pere Aragonés.

Tijekom nekoliko mjeseci pad zaraza omogućio je središnjoj katalonskoj vladi da početkom svibnja ukine izvanredno stanje i policijski sat u cijeloj zemlji.

Mnogo zaraznija varijanta delte posljednjih je tjedana uzrokovala eksponencijalni porast slučajeva, uglavnom među mladima, posebice u turističkoj Kataloniji.

Španjolski tisak drži da se radi o petom valu covida-19.

Stanje je posebno alarmantno među mladima između 20 i 29 godina koji još nisu došli na red za cijepljenje i njihova stopa incidencije je prošlog tjedna prešla prag od 3000 slučajeva na 100.000 stanovnika u Kataloniji.

Od ponedjeljka su pooštrene restrikcije kako bi se zaustavilo širenje virusa i lokalne vlasti su odlučile prekinuti sve noćne zabave u 00,30 i ograničiti skupove na 10 osoba na javnim i privatnim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:38