REPORT GOJKA DRLJAČE

Epidemiološka enigma u Izraelu: Zašto i pored masovnog cijepljenja 4. dozom imaju eksploziju zaraze i smrti?

Izraelska iskustva ukazuju kako niti booster doze uopće ne usporavaju omikron. Što se zbiva?

Prizor iz jedne izraelske bolnice

 Jack Guez/AFP

U sljedećih nekoliko dana s visokom razinom pozornosti treba pratiti epidemiološki razvoj situacije u Izraelu. Eksperti još ne izlaze s ocjenama situacije jer je krajnje delikatna pa čak i pomalo zastrašujuća jer se radi o zemlji koja je cijepila ne samo trećom, nego i četvrtom dozom Pfizerovog cjepiva vrlo značajni dio populacije, a ipak su u omikron valu imali eksploziju slučajeva na daleko višoj razini nego što je prosjek u EU ili u Sjedinjenim Državama. Trenutačno izgleda kako se učvrstio trend brzog pada slučajeva, ali sada im strelovito raste krivulja broja smrti.

U omikron valu Izrael je, naime, u jednom danu prebrojao nevjerojatnih 10.968 slučajeva na milijun, što je 4 puta više od vrhunca omikron vala u EU ili 5,5 puta više u odnosu na najveći zabilježeni broj u Sjedinjenim Državama. To je i daleko više nego najgori hrvatski broj. Izraelski podaci sada ukazuju kako uopće više nema dileme da čak niti treća i četvrta doza nisu jamstvo zaustavljanja širenja zaraze. Čak se otvara pitanje je li visoka procijepljenost trećom i četvrtom dozom na neki način povezana s ubrzanjem zaraze jer su se Izraelci, možda, previše opustili vjerujući u boostere, ili je pak u pitanju nešto drugo.

image

Grafikon pokazuje zastrašujuću eksploziju slučajeva u Izraelu u odnosu na EU, Sjedinjene Države i Hrvatsku

Our World in Data

Što se tiče broja smrti u Izraelu, situacija još nije toliko dramatična, ali očigledno je da su još u snažnom trendu rasta te su već po dnevnom broju mrtvih pretekli EU i Sjedinjene Države. No, ipak se još nisu približili Hrvatskoj, koja je tijekom omikron vala postala zbog visokog broja smrti zona epidemiološke katastrofe, bez obzira na to što svi drugi u EU tvrde da je omikron benigniji soj.

image

Grafikon uspoređuje kretanje broja smrti na milijun stanovnika u Izraelu, EU, Sjedinjenim Državama i Hrvatskoj

Our World in Data

Sredinom ovog tjedna, prema pisanju Jerusalem Posta, napravljeno je više od 200 tisuća testova, a čak ih je 29 posto bilo pozitivno. Trenutačno su ukupno prebrojali nešto više od 9000 smrti, ali sada im se taj broj počeo povećavati za stotinjak dnevno. Najpoznatije klinike popunjene su između 90 i 108 posto. U izolaciji je više od 6100 liječnika i sestara. U bolnicama nikada nije bilo više pacijenata. Od blizu 6000 hospitaliziranih, čak ih je 47 posto u kritičnom stanju.

image

Grafikon pokazuje kako je po broju booster doza Izrael apsolutno dominantna nacija u odnosu prema EU i Sjedinjenim Državama. Treba primijetiti i da Hrvatska tu praktično ne stoji - nikako

Our World in Data

Iako će se mnogi stručnjaci naljutiti, izraelska iskustva iz omikron vala navode na pitanje jesu li imali jedan booster previše? Ako nisu, zabrinjava što još možemo doživjeti u RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. siječanj 2024 21:33