‘KRIZA NEĆE BRZO STATI‘

EPP predlaže retroaktivni povrat sredstava za prihvat izbjeglica: ‘Novac osigurajte odmah iz proračuna‘

To znači da bi Hrvatska odmah mogla iz proračuna osigurati sredstva za prihvat izbjeglica i ista ta sredstva dobiti natrag nakon što legislativa bude provedena

Izbjeglice iz Ukrajine

 Louisa Gouliamaki/AFP

Prijedlog EPP-ove Grupe za praćenje kohezije za preusmjeravanje neiskorištenih kohezijskih sredstava za pomoć ukrajinskim izbjeglicama koristit će svim zemljama EU-a koje ih prihvate, pa tako i Hrvatskoj, istaknuo je glasnogovornik EPP-a za regionalni razvoj Andrey Novakov na konferenciji za medije u Strasbourgu.

Europska unija je u 14 dana primila više od 1.5 milijuna ukrajinskih izbjeglica. Među zemljama pogođenim izbjegličkom krizom su Mađarska, Rumunjska, Poljska, ali i Hrvatska u koju je do sada došlo više od 3000 izbjeglica.

Europska pučka stranka je u pondjeljak iznijela prijedlog da se stotine milijuna eura neiskorištenih sredstava EU-a za regionalni razvoj hitno preusmjeri u pomoć ukrajinskim izbjeglicama, od kojih su većina žene i djeca.

„Ova kriza neće brzo stati, uskoro će ukrajinske izbjeglice biti u svim dijelovima EU-a“, kazao je EPP-ov zastupnik i potpredsjednik Siegfried Muresan za Hinu.

To bi u regijama i lokalnim zajednicama koje prihvate izbjeglice moglo uzrokovati manjak sredstava za adekvatnu brigu o njima pa iz Grupe za praćenje kohezije predlažu da se neiskorištena sredstva iz kohezijskih fondova preusmjere.

„Nije slučajnost što smo sada osnovali Grupu za praćenje kohezije. Pozivamo Europsku komisiju da nam pomogne preusmjeriti neiskorišteni novac iz kohezijskih fondova ukrajinskim izbjeglicama, ali i zajednicama koje će izbjeglice primiti“, kazao je Novakov.

Očekuje se da će Komisija EPP-ov prijedlog prihvatiti u roku od svega par mjeseci ili manje. No, postavlja se pitanje je li to dovoljno brzo rješenje za izbjegličku krizu. Zastupnici EPP-a kao rješenje predlažu pravo na retroaktivni povrat sredstava.

„To znači da bi Hrvatska, ali i druge zemlje EU-a, odmah mogle iz proračuna osigurati sredstva za prihvat izbjeglica i ista ta sredstva dobiti natrag nakon što legislativa bude provedena“, izjavio je Novakov za Hinu.

„Osigurana sredstva koristit će se za prijevoz, smještaj, lijekove , hranu i medicinsku pomoć. Nadamo se da ćemo na ovu krizu odgovoriti jednako uspješno kao što smo to nedavno napravili s pandemijom koronavirusa.“, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:55