TOTALNO UNIŠTENJE

Epska katastrofa ruske elitne jedinice: Snimke uspaničenih vojnika su nestvarne, bijes u Rusiji!

Neovisni analitičari procjenjuju kako je Ruska Federacija u Vuhledaru prošli tjedan izgubila najmanje 100 tenkova i drugih oklopnjaka
 Screenshot Twitter/

Najnovija ruska ofenziva kod Vuhledara pretvorila se u epsku katastrofu. Rudarski gradić koji se nalazi kilometar i pol sjeverno od Pavlivke koju drže Rusi i 40-tak kilometara jugozapadno od Donjecka, postao je stroj za mljevenje mesa za rusku vojsku s ogromnim posljedicama na širu ofenzivu koju su pokrenuli.

Toliko života i borbene opreme u tako kratkom vremenu i na tako malom prostoru, Putinova vojska izgubila je jedino kad su prošlo proljeće pokušavali tenkovima i borbenim vozilima prijeći rijeku Siverski Donjeck, piše Slobodna Dalmacija. Tada su devet puta uzaludno pokušavali prijeći rijeku, a u povlačenju su ostavili sedamdesetak tenkova i borbenih vozila. Neovisni analitičari procjenjuju kako je Ruska Federacija u Vuhledaru prošli tjedan izgubila najmanje 100 tenkova i drugih oklopnjaka. Samo u prvom napadu, prošli ponedjeljak, u minskom polju je zaglavilo tridesetak vozila i tenkova.

Video snimke s tog ratišta koje se svaki dan šire društvenim mrežama doista su nevjerojatne.

Ruske formacije koje su krenule u izravan napad na ukrajinsku 72. mehaniziranu brigadu i 55. topničku brigadu u Vuhledaru - valjaju se po minskim poljima, na sve se strane vide uništeni tenkovi i BMP-ovi, a vozila koja su pokušavala zaobići uništene trupe i sama su naletjela na mine. Uspaničeni vojnici puze na sve strane i stradavaju od mina, dok se drugi skrivaju iza tenkova, koje Ukrajinci na čistini vide kao na dlanu i precizno gađaju. Ogorčeni su i ruski vojni blogeri i drugi ruski ultranacionalisti koji se ne mogu načuditi situaciji u Vuhledaru. Priznaju kako su nedostatak zračne potpore, neuspješno vodstvo, nedovoljno obučene trupe s novacima i neažurirani obavještajni podaci - uz nadmoćnu ukrajinsku topničku kontrolu vatre – izazvali opći kaos u ruskim redovima.

Igor Girkin, ruski ekstremist koji je odigrao ključnu ulogu u ruskoj aneksiji ukrajinskog Krimskog poluotoka 2014. godine, piše kako Ukrajinci gađaju njihove postrojbe kao u streljani dok Rusi Ukrajincima ne uspijevaju nanijeti protugubitke.

- Neprijatelj bez većih poteškoća drži svoje položaje u utvrđenom području, koje smo već više puta pokušavali zauzeti. Čini se da su svi ti događaji u prošloj godini prošli mimo naših generala - napisao je ogorčeno Girkin nazivajući generale kretenima jer ponavljaju iste greške. Situaciju u Vuhledaru pesimistično je nazvao krajem ruske ofenzive na cijeloj fronti u Donjecku. Ustvrdio je da su neke tenkovske i motorizirane kolone koje su napredovale uskim cestama duž rijetkih šumskih plantaža, izbjegavajući minska polja, završile porazno jer nisu bile potpomognute zračnim snagama i elektroničkim ratovanjem.

Rob Lee, vojni stručnjak, bivši marinac i doktorand na Odsjeku za ratne studije londonskog King‘s Collegea na Twitteru je prenio vrlo zanimljivo analizu u kojoj se tvrdi da je strašan potop Rusa u Vuhledaru posljedica daljinskih protuoklopnih mina (RAAM) koje ispaljuju ukrajinske haubice od 155 mm na koridor koji je bio očišćen od mina. Tako da čak ni prolaz minskom ralicom ne jamči siguran prolaz ruskoj oklopnoj koloni jer Ukrajinci stalno polje zasipaju novim protuoklopnim granatama. Da bi držali korak s ukrajinskom inženjerijom ruski zapovjednici bi trebali provoditi 24-satni nadzor i imati pouzdana sredstva za brzo širenje svježih informacija snagama na prvoj crti. No, to se očito ne događa.

Dio vojnih analitičara smatra kako ni dobre informacije i fleksibilno zapovijedanje ne može spasiti rusku kolonu od artiljerijskih mina te da je jedini način za zaustavljanje RAAM-a - suzbijanje topova koji ispaljuju te minske granate.

Postoji i protumjera za ova trakasta minska polja ali je riskantna. Postavi se teški čelični plug na vodeći tenk u formaciji i poredaju ostala vozila iza tog tenka. No, ako vozila na čelu promaše minu ili vozila iza njih odlutaju samo nekoliko metara lijevo ili desno, kolona se može naći u kataklizmi eksplozija. A onda ih još dočekaju dronovi kojima 72 ukrajinska mehanizirana brigada kontrolira područje.

Ruski vojni blogeri kritiziraju rusko zapovjedništvo i zbog slanja elitnih trupa u frontalne napade. Na tom je području 155. brigada ruskog mornaričkog pješaštva koja je već tri puta žestoko stradala. Prvi put redove su popunjavali nakon Irpina i Buče, drugi put su poraženi kod Donjecka i opet su se oporavili, a sada je gotovo cijela elitna brigada uništena kod Vuhledara. Ukrajinski vojnici objavili su i video kako se ruske trupe panično gomilaju na bojištu kod Vuhledara. "Najbolje da napravite groblje tamo! Bože dragi, prva kolona je otišla tamo i eksplodirala, a onda je druga išla istim putem”, čuje se kako govore ukrajinski topnici dok dronovima prate Ruse kako se približavaju i ginu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:30