PRONAĐEN MRTAV U ĆELIJI

'EPSTEIN SE NIJE UBIO!' Forenzički patolog iznio šokantne tvrdnje: 'Dvije stvari u ovom slučaju nikako se ne uklapaju u priču o samoubojstvu'

 
Policijska fotografija: Jeffrey Epstein
 New York State Division of Criminal Justice / REUTERS

Milijarder optužen za organiziranje lanca prostitucije s maloljetnicama Jeffrey Epstein (66) nije izvršio samoubojstvo u zatvoru, ustvrdio je forenzički patolog kojega je unajmio njegov brat Mark Epstein.

Mlađi brat Jeffreyja Epsteina od početka je bio sumnjičav vezano za uzrok smrti osramoćenog bogataša. Razne teorije urote kruže od trenutka njegove smrti u kojima se špekulira da su njega zapravo ubili kako ne bi mogao otkriti povjerljive i kompromitirajuće informacije o bogatim moćnicima iz kruga njemu bliskih ljudi koji su možda sudjelovali u kriminalnim aktivnostima uključujuću seksualnu trgovinu, piše Telegraph.

- Brat Mark ne misli da se Jeffrey ubio, on misli da je ubijen, poručio je dr. Michael Baden, jedan od najpoznatijih forenzičkih patologa u svijetu.

Epstein je pronađen mrtav u newyorškoj ćeliji 10. kolovoza, dok je iščekivao suđenje zbog seksualne trgovine maloljetnicama. Newyorška patologinja Barbara Sampson izvijestila je 16. kolovoza da je uzrok smrti samoubojstvo vješanjem. Međutim, dr Baden, kojega je unajmio Epstein, došao je do drugačijeg zaključka nakon što je pregledao tijelo i proučio nalaze obdukcije obavljene dan nakon Epsteinove smrti.

Također je upozorio da je tijelo po žurnom postupku uklonjeno iz ćelije, što je bila velika pogreška jer su tako mogli uništiti dokaze.

Dr. Baden je otkrio da je Epstein imao dvije frakture na lijevoj i desnoj strani grkljana. Za Miami Herald je izjavio da se rijetkost da se ijedna kost slomi prilikom vješanja, a kamoli nekoliko kostiju.

- Vrlo su neuobičajene takve frakture kod samoubojstva vješanjem, ali se mogu dogoditi prilikom ubojstva gušenjem, objasnio je.

Također tvrdi da su krvarenja u njegovim očima uobičajenija prilikom gušenja, a ne vješanja. Također tvrdi da je patologinja koja je prva provela obdukciju, dr. Kristin Roman, imala poteškoća prilikom određivanja uzroka smrti te je zaključila da ne može doći do konačnog zaključka.

- Obdukcijom se ne može utvrditi da je riječ o samoubojstvu, to ono što je htjela reći, a potom je tjedan dana kasnije dr. Sampson preinačila takav nalaz u samoubojstvo vješanjem, rekao je dr Baden.

- Epsteinov brat želi znati zašto se to promijenilo, na temelju kakvog dokaza, pita dr. Baden

Dr. Barbara Sampson, patologinja koja je obavila prvu obdukciju, odgovorila je na tvrdnje dr Badena rekavši da stoji kod prvog zaključka te da ne bi podržala novu obdukciju.

Direktor saveznog zatvora na Manhattanu je privremeno smijenjen, a dvojica djelatnika su suspendirana nakon Epsteinove smrti. Utvrđeni su veliki sigurnosni propusti u saveznom zatvoru, u kojemu je od početka srpnja bio zatočen Epstein. Nekoliko medija je navelo da je Epstein bio sam u ćeliji, iako bi uvijek u ćeliji trebala biti dva zatvorenika, i da nije poštivana ophodnja svakih 30 minuta.

Milijarder Epstein je imao bliske odnose s bogatim i moćnim ljudima u Sjedinjenim Državama i izvan, uključujući predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg predsjednika Billa Clintona, mada obojica kažu kako nisu imali veze s Epsteinom već dugo godina te da nikada nisu bili svjedocima nikakvim prijestupima. Prema sudskim navodima družio se i s britanskim princom Andrewom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:30