‘PARTNERICA U ZLOČINU‘

Epsteinova svodnica Ghislaine Maxwell dobila 20 godina zatvora, ispričala se žrtvama: ‘Suosjećam s vama‘

Moja povezanost s Epsteinom trajno će me zaprljati... Nadam se da će ova presuda žrtvama donijeti mir, rekla je Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

 Laura Cavanaugh and Handout/various sources/AFP

Ghislaine Maxwell osuđena je na 20 godina zatvora jer je osramoćenom bivšem američkom financijašu Jeffreyju Epsteinu pomagala u zlostavljanju mladih djevojaka. Epstein se ubio u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu 2019. godine dok je čekao vlastito suđenje za trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja.

Maxwell (60) nalazila se u pritvoru od uhićenja u srpnju 2020. Većinu vremena bila je u pritvorskom centru Metropolitan u Brooklynu, a osuđena je prošloga prosinca zbog namještanja i pomaganja Epsteinu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka.

Dok joj je izricala kaznu, sutkinja Alison J Nathan rekla je kako je Ghislaineino ponašanje bilo "gnusno i grabežljivo".

- Gospođa Maxwell radila je s Epsteinom na odabiru mladih žrtava koje su bile ranjive i koje su imale ključnu ulogu u omogućavanju seksualnog zlostavljanja. Njezin slučaj zahtijeva vrlo značajnu i konkretnu kaznu kojom će se javnosti poslati nepogrešiva poruka, a ona glasi - ovakvi zločini bit će kažnjeni - rekla je sutkinja.

Osim zatvorske kazne, Ghislaine je dobila i onu novčanu - i to u iznosu od 750.000 dolara, prenosi BBC.

Maxwell nije pokazala nikakve emocije dok su joj izricali presudu i cijelo vrijeme gledala je ravno ispred sebe. Odjevena u zatvorsku odjeću, kasnije se ispričala žrtvama. Rekla im je kako suosjeća s njima i dodala da joj je susret s Epsteinom bio najveća pogreška u životu.

- Moja povezanost s njim trajno će me zaprljati... Nadam se da će ova presuda žrtvama donijeti mir - izjavila je.

Jedna od žena koja ju je optužila za seksualno iskorištavanje ispred suda u New Yorku u utorak je rekla kako bi Maxwell trebala ostati u zatvoru do kraja života.

Podsjetimo, Britanka Ghislaine Maxwell vrbovala je i dovodila Epsteinu tinejdžerice između 1994. i 2004.

Tijekom završnih riječi na suđenju na saveznom sudu na Manhattanu u prosincu prošle godine tužitelj je rekao kako je Maxwell bila Epsteinova "partnerica u zločinu".

"Ghislaine Maxwell sama je odlučila. Počinila je zločine ruku pod ruku s Jeffreyjem Epsteinom. Bila je odrasla žena koja je točno znala što radi", rekla je tad pomoćnica američkog državnog odvjetnika Alison Moe.

Maxwellini odvjetnici tvrdili su pak kako je ona bila korištena kao žrtveno janje za Epsteina i nastojali su prikazati izvještaje njezina četiri tužitelja kao nevjerodostojne, rekavši da su njihova sjećanja bila korumpirana tijekom desetljeća te da su bili motivirani novcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:42