POSJET

Erdogan dolazi u Sarajevo, Dodik zbog toga prekida bojkot Predsjedništva BiH?

Iz krugova bliskih Dodiku u ponedjeljak nije bilo službene potvrde da će i on biti na tom sastanku
Recep Tayyip Erdogan
 Emin Sansar/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ovog tjedna boravit će u Bosni i Hercegovini a njegov posjet lokalnim političarima toliko je važan da je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik navodno najavio kako će doći u Sarajevo i prekinuti svoju blokadu funkcioniranja državnog vrha, prenijeli su u ponedjeljak lokalni mediji.

Denis Hadžović, predstojnik ureda ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković kazao je za portal "Dnevnog avaza" kako će Erdogan doći u četvrtak a u petak bi trebao uslijediti njegov službeni susret sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH.

Iz krugova bliskih Dodiku u ponedjeljak nije bilo službene potvrde da će i on biti na tom sastanku kako najavljuju mediji.

Dodik ne sudjeluje u sjednicama državnog vrha niti komunicira s druga dva člana od početka kolovoza nakon što je parlament Republike Srpske izglasao odluku po kojoj dužnosnici iz tog entiteta neće sudjelovati u radu Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i državnog parlamenta sve dok se ne ponište izmjene Kaznenog zakona što ih je potkraj srpnja nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko i kojima je kaznenim djelom postalo nijekanje ratnih zločina.

Slijedeći odluku parlamenta RS, na čijem je donošenju osobno inzistirao, Dodik je u proteklim tjednima čak blokirao donošenje odluka na Predsjedništvu BiH za angažiranje helikoptera oružanih snaga potrebnih bi se gasili požari.

Dodik je ranije biranim riječima govorio o Erdoganu hvaleći način na koji on upravlja Turskom.

Dio medija ranije je najavio kako je Erdoganov dolazak u BiH povezan i sa činjenicom da se u petak udaje kći Bakira Izetbegovića Jasmina. Turski predsjednik navodno je jedan od uzvanika na svadbi. Prije pet godina Izetbegović i njegova supruga Sebija bili su u Istanbulu među uzvanicima na svadbi Erdoganove mlaće kćeri Summeye.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:40