‘PALJBA‘ IZ TURSKE

Erdogan: ‘Hamas nije teroristička organizacija! Napadi Izraela su divljaštvo‘; Uslijedila brza reakcija: ‘Odvratno‘

Turski čelnik je izraelsku akciju u Gazi opisao kao jedan od ‘najkrvavijih, najodvratnijih i najdivljačkih napada u povijesti‘

Recep Tayyip Erdoğan

 Adem Altan/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan pozvao je na trenutni prekid vatre između izraelskih i palestinskih snaga, no istodobno odbio Hamas nazvati terorističkom skupinom te otkazao planirani put u Izrael, javlja Guardian. Turski čelnik pozvao je također Izrael da zaustavi napade na Gazu, ali i na prestanak napada na Izrael.

Riječima koje bi mogle izazvati žestoke reakcije u Izraelu, Recep Tayyip Erdoğan opisao je Hamas kao oslobodilačku skupinu koja vodi bitku za zaštitu svoje domovine. Rekao je da je Izrael iskoristio dobre namjere Turske te da neće ići u tu državu kako je ranije planirano. No, dodao je da nema problema s izraelskom državom, već s izraelskom politikom.

Poručio je da bi akteri koji nisu u regiji trebali prestati dolijevati ulje na vatru uz potporu Izraelu te rekao da bi muslimanske zemlje trebale raditi zajedno na prekidu vatre i trajnom miru.

Reuters izvještava da je Erdoğan u govoru zastupnicima svoje stranke u parlamentu rekao da granični prijelaz Rafah mora ostati otvoren za humanitarnu pomoć i da bi se hitno trebalo zaključiti razmjene zarobljenika.

Kako javlja AP, Erdoğan je skupini zastupnika iz svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) rekao da su akcije Izraela u Gazi "divljačke".

Erdoğan je pojasnio da je otkazao posjet Izraelu kao dio politike svoje zemlje za normalizaciju odnosa sa židovskom državom, dodajući da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu "zlorabio našu dobru volju". Turski čelnik je izraelsku akciju u Gazi opisao kao jedan od "najkrvavijih, najodvratnijih i najdivljačkih napada u povijesti".

"Nemamo problema s izraelskom državom, ali nikada nismo, niti ćemo ikada prihvatiti zločine koje je počinio Izrael i činjenicu da djeluje kao organizacija, a ne kao država", rekao je.

Times of Israel navodi kako je Erdoğan rekao: "Izrael može nazivati Hamas terorističkom organizacijom, zajedno sa Zapadom. Zapad vam puno duguje. Ali Turska vam ništa ne duguje. Hamas nije teroristička organizacija, to je skupina mudžahedina koji brane svoj teritorij."

Podsjetimo, u Hamasovom napadu na Izrael 7. listopada ubijeno je preko 1400 Izraelaca – uglavnom civila – a Hamasovi borci odveli su najmanje 222 taoca sa sobom natrag u Gazu.

Reagirao zamjenik talijanskog premijera

Reuters je doznao kako je već došlo do diplomatskih reakcija na riječi Recepa Tayyipa Erdoğana koji opisuje Hamas kao oslobodilačku skupinu, a ne terorističku organizaciju.

Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini opisao je te riječi kao "odvratne" i rekao kako će predložiti da Italija pozove turskog veleposlanika da uloži prosvjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:06