SUSRET NA VRHU

Erdogan iz Kijeva poslao oštru poruku Zapadu: ‘Niste napravili ništa da riješite ukrajinsku krizu‘

Turski predsjednik blizak je i s Ukrajinom i s Rusijom te je kazao kako „jako cijeni“ planirani posjet Putina Turskoj.

Tayyip Erdogan i Volodimir Zelenskij

 Sergei Supinsky/AFP

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da SAD i druge zapadne države nisu učinile ništa da riješe krizu između Rusije i Ukrajine te da su samo smetale.

Erdogan, koji želi biti posrednik između Moskve i Kijeva, rekao je da nijedan europski čelnik nije sposoban riješiti tu krizu, a da američki predsjednik Joe Biden također dosad tome nije dao doprinos.

Turski predsjednik blizak je i s Ukrajinom i s Rusijom te je kazao kako „jako cijeni“ planirani posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj.

Erdogan je to rekao nakon susreta s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem u četvrtak u Kijevu gdje je ponovio tursku ponudu posredovanja u krizi s Moskvom koju je Ukrajinac pozdravio. Erdogan želi biti i domaćin susreta ukrajinskog i ruskog čelnika.

image

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i ministar obrane Oleksij Reznikov

Sergei Supinsky/AFP

„Moram ovo reći vrlo jasno: ako pažljivo pratite, Zapad nažalost nije nikako doprinio da se ova situacija riješi. Mogu reći da su doslovno samo smetali“, rekao je turski predsjednik novinarima na letu nazad za Ankaru.

"Kad gledamo SAD, Biden zasad nije „pokazao pozitivan pristup ovoj temi“, dodao je.

SAD i europske države zabrinute su oko ruskog grupiranja vojske na ukrajinskim granicama te optužuju Moskvu da planira invaziju na tu zemlju. Rusija to odbacuje te od Zapada traži pravne garancije da se NATO savez neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sustave u blizini njene granice.

image

Volodimir Zelenskij i Tayyip Erdogan

Sergei Supinsky/AFP

Turska na Crnom moru dijeli morsku granicu i s Rusijom i s Ukrajinom, ističe da je vojni sukob neprihvatljiv te upozorava Moskvu da invazija ne bi bila mudar potez.

Erdogan je najavio da će Turska kao članica NATO saveza učiniti što je potrebno u slučaju ruske invazije, no odbija ideju uvođenja sankcija Moskvi.

Iako gradi suradnju na području energetike i obrane s Rusijom, Turska se usprotivila politici Moskve u Siriji i Libiji, kao i ruskoj aneksiji Krima 2014. godine. Turska je Ukrajini prodala sofisticirane vojne dronove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2022 14:44