NAPETOST NA VRHUNCU

Erdogan je voljan sastati se s grčkim premijerom u vezi s istočnim Sredozemljem

Spor je u petak ušao u novu fazu kada je ministarstvo vanjskih poslova u Ankari pozvalo grčkog veleposlanika u Turskoj
 Adem Altan/AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da je voljan sastati se s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom pokaže li ovaj "dobru volju" u krizi koja je izbila između dviju zemalja u vezi s istočnim Sredozemljem.

Erdoganova izjava dolazi u trenutku kada je napetost između dviju zemalja na vrhuncu u vezi s istraživanjem plinskih nalazišta u vodama na koje pravo polažu i Turska i Grčka.

Spor je u petak ušao u novu fazu kada je ministarstvo vanjskih poslova u Ankari pozvalo grčkog veleposlanika u Turskoj pošto je grčki list Demokratia objavio naslov u kojemu na turskom kaže Erdoganu da se "gubi".

"Grčki list je izašao danas s ružnim naslovom koji se odnosi na predsjednika Erdogana. Pozvali smo grčkog veleposlanika", rekao je novinarima turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Erdogan je nešto ranije u petak rekao da nema "nikakvog problema s tim da se sastane s grčkim premijerom Micotakisom".

"No važno je znati o čemu ćemo razgovarati i u kojem opsegu", dodao je, uvjetujući održavanje takva susreta s pokazivanjem "dobre volje" Atene.

Turski predsjednik je usto rekao da će povratak Oruca Reisa u nedjelju, istraživačkog broda koji je Ankara poslala u istočno Sredozemlje, što je potaknulo napetost s Grčkom, "dati priliku diplomaciji".

Očito misleći na nedavni posjet grčke predsjednice otoku Kastellorizu blizu turske granice, Erdogan je pozvao Atenu da "ne pokazuje silu". "U protivnom možemo i mi pokazati još veću".

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias koji boravi u posjetu Pragu, rekao je da je njegova zemlja spremna na dijalog s Turskom ako ova "prestane provocirati u regiji".

Napetosti između Turske i Grčke porasle su krajem kolovoza kada su dvije zemlje organizirale suparničke vojne vježbe.

Kriza je na dnevnom redu europskog sastanka na vrhu 24. i 25. rujna u Bruxellesu.

Dendias je u petak pozvao EU da sastavi popis sankcija "koje bi se mogle uvesti Turskoj ako ne prestane sa svojim nezakonitim djelovanjem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 23:18