OSMERO POGINULIH

Erdogan kaže da su Tursku pogodili najgori požari u njezinoj povijesti, ugrožena i termoelektrana

Potaknuti visokim temperaturama i jakim vjetrom, požari su prisilili tisuće Turaka i turista da pobjegnu iz svojih domova i hotela
Požar u blizini termoelektrane
 Serdar Gurbuz/AFP

Turska se bori s najtežim šumskim požarima u svojoj povijesti, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, kada se vatra na jednom području na jugozapadu zemlje proširila prema termoelektrani.

Potaknuti visokim temperaturama i jakim, suhim vjetrom, požari su prisilili tisuće Turaka i stranih turista da pobjegnu iz svojih domova i hotela na egejskim i sredozemnim obalama. Osam ljudi je izgubilo život u požarima od prošlog tjedna.

Avioni i deseci helikoptera pridružili su se vatrogascima koji se na tlu bore s vatrom, no Erdoganova vlada se suočila s kritikama glede obujma i brzine odgovora.

Više od tjedan dana nakon što su izbili prvi požari, 16 njih je i dalje gorjelo u srijedu, rekao je ministar šumarstva.

"Požari koji su se dogodili ove godine, nisu se dogodili nikad u našoj povijesti", rekao je Erdogan novinarima u televizijskom intervjuu. "Ovo su najveći požari dosad."

U posljednja dva tjedna, požari u Turskoj spalili su tri puta veće područje od onog koje u prosjeku godišnje bude uništeno vatrom, objavila je Europska vatrogasna agencija.

Susjedne zemlje se također bore s požarima potaknutim toplinskim udarima i snažnim vjetrovima.

"Vatra se proširila do termoelektrane", rekao je Muhammer Tokat, gradonačelnik grada Milasa, dodavši da je termoelektrana evakuirana.

Ranije, ekolozi su rekli da su zabrinuti zbog mogućeg širenja vatre u skladište ugljena u termoelektrani.

"Štetni plinovi mogli bi se proširiti u atmosferu ako ugljen nekontrolirano počne goriti", rekla je aktivistica Deniz Gumusel.

image
Požar u blizini termoelektrane
Yasin Akgul/AFP
image
Požar u blizini termoelektrane
Yasin Akgul/AFP
image
Yasin Akgul/AFP
image
Požar u blizini termoelektrane
Serdar Gurkan/AFP
image
Yasin Akgul/AFP
image
Yasin Akgul/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2023 00:06