‘SUSJEDI U SRCU‘

Erdoğan kaže da zna kad će prestati rat, Europa u diplomatskoj ofenzivi: ‘Računamo na vas!‘

Turski predsjednik je ranije kritizirao zapadne sile zbog opskrbe Kijeva sve moćnijim oružjem

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin

 Alexey Nikolsky/AFP/Profimedia

Britanija će poslati 14 tenkova Challenger 2 i drugog teškog naoružanja u Ukrajinu narednih tjedana i obučavat će ukrajinske snage za korištenje tenkova i oružja, objavio je ured premijera Rishija Sunaka kasno u subotu. "Premijeru je jasno da dugi i statični rat služi samo Rusiji", rekao je glasnogovornik vlade u izjavi objavljenoj na njezinoj web stranici.

"Zbog toga će premijer i njegovi ministri razgovarati s našim saveznicima diljem svijeta narednih dana i tjedana kako bi pojačali pritisak na (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i osigurali bolju budućnost za Ukrajinu", stoji u izjavi.

Ibrahim Kalin, savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, u subotu je u razgovoru s novinarima rekao da zaraćene strane - iako je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu - vjerojatno neće postići "sveobuhvatni mirovni sporazum" u nadolazećim mjesecima. Dodajući da bi brutalna cijena borbi uskoro mogla dovesti do toga da obje strane preispitaju i prihvate lokalizirana primirja u određenim dijelovima ratne zone. "Turska je voljna inzistirati na takvom razvoju", rekao je novinarima, dodajući da "nijedna strana nije u poziciji vojno dobiti rat, na terenu".

NATO i dvorište

Turski predsjednik je ranije kritizirao zapadne sile, prenosi AFP, zbog opskrbe Kijeva sve moćnijim oružjem - unatoč tome što je Ankara prodala vojne besposadne letjelice, sad već gotovo legendarne Bayraktare, i drugu vojnu opremu Ukrajini.

Kalin je prenio i Erdoğanov stav da će rat završiti kada Zapad, a posebno Sjedinjene Države, počnu tretirati Rusiju kao svjetsku silu koja se osjećala ugroženom širenjem NATO-a na istok Europe nakon raspada Sovjetskog Saveza. "Rusija želi biti tretirana kao glavni igrač i da nema NATO u svom dvorištu", rekao je glasnogovornik, dodajući da je "Moskva zainteresirana za novu međunarodnu arhitekturu (s nekim) sigurnosnim jamstvima".

image

Francuska i njemačka ministrica Catherine Colonna i Annalena Baerbock u Africi

Amanuel Sileshi/AFP

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu koji je uništio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Dnjipru porastao je prema posljednjim informacijama na 29, dok su spašavatelji cijelu noć radili u potrazi za preživjelima, izjavio je regionalni guverner u nedjelju.

Njemačka i Francuska djeluju drukčije, konstruktivno. Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u petak na bližu suradnju Europske unije i Afričke unije u odgovoru na krize u svijetu: rusku invaziju na Ukrajinu, klimatske promjene i nestašice hrane.

U obraćanju čelnicima Afričke unije (AU) u prijestolnici Etiopije Adis Abebi, ministrica Baerbock je rekla da Njemačka, Francuska i druge europske zemlje računaju na potporu iz Afrike. "Mi kao Europljani trebamo podršku naših prijatelja i partnera diljem svijeta u vremenima kad je mir u Europi napadnut ruskim agresorskim ratom", naglasila je. Baerbock je pozvala Afričku uniju da podrži reforme Vijeća sigurnosti UN-a koje bi tom tijelu omogućilo još stalnih mjesta, uključujući dva za Afriku.

Afrika i Vijeće sigurnosti

Njemačka ministrica rekla je da su Europljani i Afrikanci susjedi ne samo geografski, nego i u srcima.

Francuska ministrica Catherine Colonna istaknula je važnost multilateralne suradnje i potrebu reformiranja UN-a. Dodala je da ruska invazija na Ukrajinu ugrožava temeljna načela iz Povelje UN-a.

Mistrica Colonna istaknula je dugogodišnju suradnju EU i AU u Somaliji te napore Francuske i Njemačke u borbi protiv nasilja i terora u Sahelu i opisala "nepravdom" što Afrika nije stalno zastupljena u Vijeću sigurnosti UN-a iako se 70 posto rada tog tijela odnosi na taj kontinent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:30