PRIHVATILI POZIV LIBIJE

ERDOGAN KREĆE U JOŠ JEDNU VOJNU AVANTURU Turska šalje svoje trupe na sjever Afrike: 'Nećemo mirno promatrati pohod plaćenika koje podržava Rusija'

 
Recep Tayyip Erdogan
 REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da će Turska poslati vojne postrojbe u Libiju jer je Tripoli to zatražio i da će u siječnju parlamentu podnijeti prijedlog zakona koji će to omogućiti.

Ankara je potpisala dva sporazuma s vladom Fajeza Seradža u Tripoliju, koja je međunarodno priznata. Jedan se odnosi na sigurnosnu i vojnu suradnju, a drugi na demarkaciju morske granice na istočnom Mediteranu.

Seradževa vlada nacionalnog jedinstva već se mjesecima bori protiv ofenzive snaga Kalife Haftara s istoka zemlje, kojem pomažu Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Budući da sada imamo poziv (Libije), prihvatit ćemo ga", rekao je Erdogan u govoru pred članovima svoje stranke AKP. "Stavit ćemo prijedlog zakona o slanju postrojbi u Libiju na dnevni red čim parlament počne s radom."

Zakon bi trebao biti usvojen 8. ili 9. siječnja, kazao je.

Erdogan je u srijedu posjetio Tunis kako bi razgovarao o suradnji u cilju postizanja prekida vatre u Libiji. U četvrtak je rekao da su se Turska i Tunis dogovorili da će podržavati vladu u Tripoliju.

Moskva je ranije izrazila zabrinutost zbog mogućeg slanja turskih vojnika u Libiju.

Erdogan je prošli tjedan rekao da Turska neće mirno promatrati kako plaćenici koje podržava Rusija pomažu Haftaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2021 09:12