SUSRET U ANKARI

ERDOGAN NAKON SASTANKA S GRABAR-KITAROVIĆ 'Daytonski sporazum obavezno treba revidirati jer nije donio rješenje za budućnost BiH!'

 
Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdoğan
 REUTERS

- Turska igra vrlo važnu ulogu, pogotovo kad je riječ o izbjegličkoj krizi. Hrvatska će podržati i članstvo Turske u EU u vrijeme kad će predsjedati Europskom unijom - rekla je u Ankari predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Turkish President Tayyip Erdogan meets with Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic in Ankara, Turkey January 16, 2019. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
REUTERS
Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdoğan

U Ankari je za vrijeme jednodnevnog službenog posjeta hrvatske predsjednice potpisan i Program suradnje u području kulture i umjetnosti te Protokol suradnje u okviru projekta Islamskog kulturnog centra u Sisku između Turske agencije za suradnju i koordinaciju i Islamske zajednice u Hrvatskoj. Razgovori dvoje državnika protekli su u vrlo prijateljskoj atmosferi, a konstatirani su dobri odnosi dviju država. Razgovaralo se i o stanju u BiH, a predsjednik Erdoğan zauzeo se za reviziju Daytonskog sporazuma, jer po njegovim riječima sadašnji sporazum nije proizveo rješenje za budućnost BiH.

Na zajedničkoj konferenciji za medije turski predsjednik govorio je i o aktualnim temama poput Brexita, rekavši kako Turska pomno prati događaje i da je u kontaktu s turskim građanima kako bi se zaštitila njihova prava.

- Dajemo i vrlo ozbiljnu potporu suradnji s Hrvatskom i posebno pozdravljamo što se trgovinska razmjena povećala za 29 posto. Očekujemo da će Hrvatska za vrijeme predsjedanja EU imati razumijevanja za naše interese vezane za Uniju - rekao je turski predsjednik.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Erdoğanov posjet Hrvatskoj potaknuo daljnji razvoj gospodarskih odnosa i da se efekti već osjećaju. Posebno je naglasila važnost da se nastave razgovori tri strane, Hrvatske, Turske i BiH. Predsjednici su razgovarali i o stanju na Bliskom istoku nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Turkish President Tayyip Erdogan and Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic review a guard of honour during a welcoming ceremony at the Presidential Palace in Ankara, Turkey January 16, 2019. Kayhan Ozer/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
REUTERS
Recep Tayyip Erdoğan i Kolinda Grabar-Kitarović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:42