'BACANJE LJAGE'

ERDOGAN ODLUČNO ODGOVORIO NA RUSKE OPTUŽBE 'Ako se dokaže da kupujemo naftu od ISIS-a, dajem ostavku!'

 AFP

Nije se dugo čekalo na odgovor turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na ruske optužbe da Turska kupuje naftu od Islamske države te da su on osobno i njegova obitelj umiješani u taj prljavi posao.

Podsjetimo, dužnosnici ruskog ministarstva obrane rekli su u srijedu da imaju dokaz da je Turska glavni kupac nafte od Islamske države. Na brifingu u Moskvi prikazali su satelitsku snimku za koju tvrde da prikazuje kolonu cisterni koje se pune naftom na postrojenjima koje kontrolira IS u Siriji i u Iraku te potom prelaze granicu prema susjednoj Turskoj.

Erdogan, koji se trenutno nalazi u katarskoj prijestolnici Dohi u svojem je govoru na sveučilištu odlučno zanijekao takve teze, piše Reuters.

Turski je predsjednik istaknuo da "nitko nema pravo bacati ljagu na Tursku" optužbama da kupuju naftu od Islamske države. Štoviše, rekao je da će odstupiti s pozicije predsjednika ako se te optužbe pokažu točnima.

Turska i Rusija u velikom su diplomatskom ratu od nedavnog incidenta u kojem je turski F-16 lovac srušio ruski Su-24 bombarder jer je navodno povrijedio njihov zračni prostor te se oglušio na upozorenja. Rusija žestoko osporava takvu verziju događaja te tvrdi da je njihov zrakoplov ostao u sirijskom zračnom prostoru i stoga je srušen bez valjanog razloga.

U međuvremenu je prekinuta vojna suradnja između dvije zemlje, a nema sumnje da će i ekonomska razmjena patiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:39