"ALIJA"

ERDOGAN OSOBNO PODRŽAO SNIMANJE VELIKE SERIJE O ALIJI IZETBEGOVIĆU Sin bivšeg predsjednika: Turci ga cijene više nego sami Bošnjaci!

Erdogan je izravno politički podržao snimanje serije pod nazivom "Alija" kojoj je cilj portretirati Izetbegovića kao političara i obiteljskog čovjeka u najvažnijim razdobljima njegova života
 REUTERS/Danilo Krstanovic / REUTERS

Turska državna televizija TRT snimit će dramsku seriju o životu Alije Izetbegovića, pokojnog bošnjačkog političara i nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine a taj projekt realizira se uz izravnu političku potporu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, objavljeno je u petak u Sarajevu.

Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena serija sudjelovali su predstavnici TRT televizije, turskog veleposlanstva u BiH te članovi obitelji Izetbegović. - Predsjednik Erdogan nam pruža potporu od samog početka ovog projekta - kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu producent tvrtke Sancak Medya Muhammed Hakan Sancaktutan.

Serija pod nazivom "Alija" sastojat će se od šest epizoda i na njoj se radi od 2014. a cilj joj je portretirati Izetbegovića kao političara ali i obiteljskog čovjeka u najvažnijim razdobljima njegova života. - U seriji će posebice biti obrađena ideološka ličnost Alije Iztebegovića - pojasnio je Sancaktutan.

Osim Alije Izetbegovića portretira se i njegova supruga Halida, sin i sadašnji član Predsjedništva BiH Bakir te kćer Sabina. Serija je u cijelosti turski proizvod osim što se kao redatelj potpisuje Ahmed Imamović iz BiH. Novinarima je kazao kako mu je ova serija izazov, kako će svoj posao odraditi najbolje što može a scenarij po kojemu snima nazvao je "sjajnim".

Turski veleposlanik u BiH Haldun Koc Izetbegovića starijeg je opisao kao osobu koja je imala "sve osobine koje krase jednog lidera". - Serija će poslužiti gledateljima da Aliju bolje upoznaju - kazao je turski veleposlanik ustvrdivši kako će se time ujedno ojačati odnosi njegove zemlje i BiH.

Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren kazao je kako je Izetbegović bio "veliki i hrabri lider" pa to, kako kaže, ne bi smjelo biti prepušteno povijesnom zaboravu. Obećao je kako će serija biti temeljena prije svega na činjenicama odnosno na stvarnim zbivanjima. Zadaću da u TRT-ovu serijalu interpretira Izetbegovićev lik dobio je Yurdaer Okur koji je do sada igrao u desetak filmova i serija dok će Berke Uzrek tumačiti lik sina Bakira.

Sin je u petak pred novinarima kazao kako je siguran da će lik njegova oca biti zanimljiv gledateljima a činjenicu da seriju o njemu snimaju baš u Turskoj nazvao je dokazom da Turci Aliju Izetbegovića više cijene nego sami Bošnjaci. - Oni prepoznaju svoj sustav vrijednosti u njemu - kazao je Bakir Iztebegović dodajući kako je Alija bio hrabar čovjek a Turci, kako je kazao, vole takve osobe.

Izetbegović mlađi ipak je istaknuo kako su članovi obitelji inzistirali da se Aliju prikaže na realan način dok je njegova kći Sabina Berberović kazala kako je obitelj intervenirala kod producenata i scenarista samo zbog jednog elementa, a to je bio pokušaj da se Aliju Izetbegovića idealizira.

- Željeli smo tu sliku učiniti više realističnom - kazala je Berberović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:18