MAME RUSE

Erdogan pokušava spasiti tursku sezonu: ‘Rusi, sve turističke usluge slobodno plaćajte u rubljima‘

Njegove izjave se isčitavaju kao pokušaj umanjivanja negativnog utjecaja kojeg će na turski turizam imati rusko - ukrajinski rat.

Antalya

 Ozan Kose

Turski predsjednik Erdogan razmišlja osmisliti sustav razmjene valuta rublja - lira kojom bi ruskim turistima za turističke aranžmane i sve ostale turističke usluge u Turskoj bilo omogućeno da plaćaju u rublju, piše turski Daily Sabah.

Erdogan je to navodno izjavio u intervjuu kojeg je dao nakon sastanka u NATO-u, a izjave se isčitavaju kao pokušaj umanjivanja negativnog utjecaja kojeg će na turski turizam imati rusko - ukrajinski rat.

Kako piše Daily Sabah, prije izbijanja rata, Turska je ove godine napokon računala na oporavak turizma, no s obzirom na geopolitičku situaciju, Erdogan je već kazao kako bi bilo iznimno ambiciozno ove godine očekivati značajniji rast prihoda i oporavak industrije koja je itekako ovisna o dolascima s ruskom i ukrajinskog područja.

Upravo Rusi i Ukrajinci čine najveći udio u ukupnog broja internacionalnih dolazaka i noćenja na području Turske - na Ruse otpada 19, a na Ukrajince 8.3 posto od ukupnog broja dolazaka u 2021. godini. Od ukupnog broja od 24.7 milijuna stranih posjetitelja, Rusi i UKrajinci tako su činili 27.3 posto, gotovo trećinu, a značajno su porasli u odnosu na godinu ranije.

Zbog svojih dobrih odnosa s Rusijom, piše Daily Sabah, Turska sada pokušava balansirati te ostati neutralna u odnosu na njihov međusobni sukob, a Ankara je ruski napad na susjede osudila kao neprihvatljiv.

Erdogan je već ranije Rusiji ponudio da posluju u lokalnoj valuti.

"Rekli smo, idemo poslovati u našim lokalnim valutama, neka to funkcionira u Turskoj liri i rublju", prenosi Daily Sabah Erdoganove izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:47