JAZ SE PRODUBLJUJE

Erdogan poziva na bojkot francuskih proizvoda: ‘Ne gledajte ih i nemojte ih kupovati‘

Protiv muslimana se vodi kampanja linča slična onoj protiv europskih Židova prije Drugog svjetskog rata, kaže turski predsjednik
Recep Tayyip Erdogan
 Adem ALTAN/AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak Turke da bojkotiraju francuske proizvode dok traje spor s Parizom o postupanju s muslimanima Francuske te nakon brojnih prosvjeda i poziva na bojkot u nekoliko zemalja Bliskog istoka.

- Kao što u Francuskoj neki govore 'ne kupujte turske proizvode', ja svom narodu govorim 'ne gledajte francuske proizvode, nemojte ih kupovati - izjavio je Erdogan u govoru u Ankari.

- Protiv muslimana se vodi kampanja linča slična onoj protiv europskih Židova prije Drugog svjetskog rata - dodao je i optužio neke europske čelnike za "fašizam i nacizam".

Turski čelnik zamjera francuskom kolegi Emmanuelu Macronu što je jamčio da će Francuska i dalje stajati iza karikatura proroka Muhameda, a to obećanje dao je tijekom nacionalnog odavanja počasti profesoru Samuelu Partyju kojemu je odrubljena glava tijekom islamističkog napada jer je te crteže pokazivao tijekom nastave.

Te izjave su izazvale val kritika u muslimanskom svijetu, političkih, vjerskih čelnika, zastupnika i građana na društvenim mrežama i potaknule su prosvjede i pozive na bojkot francuskih proizvoda.

Prije dva tjedna turski predsjednik je provokacijom nazvao izjave Emmanuela Macrona o "islamističkom separatizmu" i potrebi "strukturiranja islama" u Francuskoj.

Erdogan je doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje i predložio da ode na pregled, što je ponovio tijekom vikenda.

Francuski predsjednik je dobio niz potpora u Europi, među ostalima od njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je osudila "klevete" protiv njega.

Nizozemski premijer Mark Rutte je Erdoganove izjave nazvao "neprihvatljivima". Nizozemska uz Francusku odlučno brani zajedničke vrijednosti Europske unije. "Za slobodu izražavanja i protiv ekstremizma i radikalizma", napisao je na Twitteru.

U Kataru su u subotu navečer francuski proizvodi već maknuti iz nekih dućana u Dohi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 14:30