OSTALA DVA MINISTRA

Erdogan promijenio gotovo cijelu vladu: Bivši ekonomist američke banke uvodi red u financijsku politiku

Turski predsjednik objavio je sastav nove vlade u kojoj su ministarstva obrane, vanjskih poslova i gospodarstva doživjela temeljite promjene

Recep Tayyip Erdogan

 Adem Altan/Afp

Recep Tayyip Erdogan, koji je na turskim predsjedničkim izborima osvojio treći mandat, objavio je u subotu sastav nove vlade nakon što je položio prisegu za novi petogodišnji mandat na čelu Turske.

Erdogan je nakon svečane večere na kojoj je bilo gotovo 80 predsjednika država i vlada, objavio sastav nove vlade u kojoj su ministarstva obrane, vanjskih poslova i gospodarstva doživjela temeljite promjene.

Nova vlada će se prvi put sastati u utorak, rekao je ranije.

Nakon večere Erdogan se uputio u predsjedničku palaču Cankaya, u kojoj je živio i radio Mustafa Kemal Ataturk, kako bi obznanio sastav nove vlade.

Kao što se i očekivalo, priznati stručnjak Mehmet Simsek, bivši ministar financija (2009.-2015.), a zatim potpredsjednik vlade za gospodarsku politiku (do 2018.), preuzima ministarstvo financija.

Ime Mehmeta Simseka (56) uporno se pojavljivalo u medijima: bivši ekonomist američke banke Merrill Lynch bit će zadužen za uvođenje reda u financijskoj politici zemlje ne bi li povratio povjerenje ulagača.

Obnovit će se i glavna ministarstva: tako će Hakan Fidan, bivši čelnik MIT-a, turske obavještajne službe, preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova, umjesto Mevluta Cavusoglua.

U ministarstvu obrane Yasar Gueler, načelnik glavnog stožera oružanih snaga, zamjenjuje Hulusija Akara, bivšeg načelnika glavnog stožera koji je na toj dužnosti bio od srpnja 2018.

Akara su smatrali organizatorom otpora neuspjelom puču u srpnju 2016.

Samo dva ministra, zdravstva i kulture, ostaju na svojoj dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 23:16