SASTANAK U SOČIJU

Erdogan s Putinom dogovara unosan posao za turske avioprijevoznike? ‘Mogli bi preuzeti dio unutarnjeg prometa u Rusiji‘

Iz Kremlja kažu da će dva državnika razgovarati o političkoj i ekonomskoj situaciji izazvanoj ratom u Ukrajini te da će se definirati dogovor o "pšeničnom koridoru"

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin tijekom sastanka u Teheranu

 Mustafa Kamaci/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski šef države Recep Tayyip Erdoğan susrest će se u crnomorskom ljetovalištu Soči u petak 5. kolovoza. Bit će to njihov drugi susret u manje od mjesec dana (sredinom srpnja susreli su se u Teheranu).

Iz Kremlja kažu da će dva državnika razgovarati o političkoj i ekonomskoj situaciji izazvanoj ratom u Ukrajini te da će se definirati dogovor o "pšeničnom koridoru" za neometani izvoz ukrajinske pšenice.

Podsjetimo da je oko 22 milijuna tona žita blokirano u ukrajinskim lukama, a Rusija je već dva puta nakon potpisivanja sporazuma o deblokadi granatirala luku Odesa.

Turska je nezadovoljna takvim "ponašanjem" Moskve jer je ona jedan od "jamaca" provedbe sporazuma, sudjeluje u koordinacijskom centru koji provjerava sadržaj brodova te im omogućava svojim ratnim brodovima siguran prolazak do Bospora.

No, kako javlja CNN Türk, Putin će, navodno, tražiti od Erdoğana ne samo izuzetno efikasne bespilotne letjelice Bayraktar, nego i gradnju njihove tvornice u Rusiji. Kako prenosi Ukrajinska pravda pozivajući se na turske izvore, Erdoğan je o tome na sastanku obavijestio svoje stranačke kolege. Putin ga je u Teheranu pozvao da "zajedno rade Bayraktar". Moskva je prosvjedovala kod Turaka tražeći da ne prodaju svoje dronove Ukrajincima, a ako već to rade, neka ih izvezu i u Rusiju. Izvršni direktor Baykar Makine, Haluk Bayraktar, izjavio je da se on protivi prodaji bespilotnih letjelica Rusiji te da osobno podržava Ukrajinu. Haluk Bayraktar brat je Selçuka Bayraktara, Erdoğanova zeta, koji je uključen u gradnju tih dronova.

Osim toga, pretpostavlja se da će dvojica čelnika razgovarati i o sankcijama Rusiji, a nagađa se da bi turske aviokompanije mogle preuzeti čak i neke unutarnje ruske linije jer je sve više ruskih zrakoplovnih kompanija prinuđeno ukinuti neke linije te prizemljiti zrakoplove zbog kvara i nemogućnosti provedbe redovnog remonta.

Turska traži svoju šansu u ruskim sankcijama, zbog inflacije koja doseže i više od 50 posto, dok Putin nastoji ublažiti sve razorniji učinak zapadnih sankcija zbog nestašice velikog broja proizvoda koja se već osjeća. Osim toga, nedostaje i zapadne tehnologije za rad industrije te su, kako pišu čak i ruski mediji, mnoge tvornice smanjile ili potpuno obustavile proizvodnju zbog nedostatka tehnologije i repromaterijala, što je dovelo i do otpuštanja radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22