ZAOKRET

Erdogan se ipak ispričao zbog kašnjenja spasilačkih ekipa nakon potresa: ‘Nismo bili brzi, oprostite mi...‘

"Toliko puno zgrada i objekata je uništeno da, nažalost, nismo bili onoliko brzi koliko smo se nadali"

Recep Tayyip Erdogan

 Adem Altan/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u ponedjeljak od stanovnika pokrajine Adiyaman "oprost" zbog kasnog dolaska spasilačkih ekipa s obzriom da je to područje na jugoistoku zemlje bilo među najpogođenijima u potresu 6. veljače.

"Zbog razornog učinka dvaju potresa i lošeg vremena nismo u prvim danima katastrofe u Adiyamanu mogli raditi kako smo željeli. Zbog toga molim da mi oprostite", rekao je Erdogan tijekom posjeta Adiyamanu.

Šef države stigao je u taj grad tri tjedna nakon potresa koji je u Turskoj i susjednoj Siriji odnio živote više od 50.000 ljudi.

Turski predsjednik, na vlasti već 20 godina i s ambicijom da zadrži funkciju nakon izbora 14. svibnja, predmet je žestokih kritika zbog sporosti države u pomoći unesrećenima.

"Toliko puno zgrada i objekata je uništeno da, nažalost, nismo bili onoliko brzi koliko smo se nadali", rekao je Erdogan.

Priznao je "propuste" u odgovoru na potrese, dodajući da je "nemoguće biti potpuno pripravan na katastrofu takvih razmjera".

U Adyamanu i pokrajini Hatay ljudi su izrazili veliko nezadovoljno odgovorom vlasti na prirodnu katastrofu.

Mehmet Yildirim tvrdi da 34 sata nakon prvog potresa nije vidio "nikoga", ni predstavnika države, niti policiju ili vojsku, već su bili "prepušteni sami sebi".

Danas je Erdogan obećao izgradnju oko 50.000 novih stanova u Adiyamanu.

U 11 pokrajina pogođenih razornim potresima potrebno je izgraditi oko 309.000 stambenih jedinica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 09:28