OSOVINA ANKARA - MOSKVA

NA POMOLU VELIKI VOJNI POSAO Jedna od najjačih NATO članica dogovara kupovinu 36 ruskih borbenih aviona Su-35, evo koliko bi ih to moglo koštati

 
Suhoj Su-35S
 Profimedia, TASS

Turska je vrlo blizu sklapanja ugovora s Rusijom o kupovini 36 novih borbenih aviona Suhoj Su-35S, trenutno najmodernijih i najboljih koje ta država proizvodi, piše Daily Sabah pozivajući se na svoje izvore iz Turske.

Dužnosnici obje države trenutno dogovaraju sve detalje posla koji se prvi put počeo spominjati nakon posjeta turskog predsjednika Erdogana Moskvi prije dva mjeseca, kada je prisustvovao Međunarodnom aeromitingu MAKS.

Osim same kupovine aviona, Turska je zainteresirana i za proizvodnju određenih komponenti tih borbenih aviona, uključujući dio naoružanja. Iako nije poznato koliko bi Turci platili te avione, svojedobno se pisalo kako je Kina za 24 Su-35-ice platila 2,5 milijardi dolara, što bi značilo da će Tursku ovaj posao stajati više od 3,5 milijardi dolara.

Kako smo već ranije pisali, iako je Turska jedna od najvećih članica NATO saveza (samo SAD ima veću stajaću vojsku), trenutno nisu u najboljim odnosima s Amerikancima, ali i drugim zapadnim saveznicima.

Uzrok tome je Turska kupovina ruskih S-400 proturaketnih sustava, čija isporuka će biti dovršena početkom iduće godine. Amerikanci su jasno dali do znanja Turskoj da u slučaju kupovine ruske tehnologije mogu zaboraviti na najnovije američke borbene avione pete generacije, F-35A, kojih je Ankara namjeravala kupiti više od 100 komada.

Usprkos jasnom upozorenju, Erdogan se kockao i svejedno s Putinom dogovorio kupovinu S-400, nakon čega je američki Kongres zabranio transfer F-35-ica Turskoj te ih potpuno isključio iz sudjelovanja u tom programu. Službeno objašnjenje je bilo da bi se time ugrozila tajnovitost najnovije tehnologije kojom su ti avioni opremljeni, a dodalo se i kako S-400 sustavi nisu kompatibilni s obrambenim tehnologijama koje koriste članice NATO pakta.

Naravno, Rusija je ubrzo uočila šansu te je Putin Erdoganu navodno ponudio ruske Suhoje Su-57 i Su-35. Kako Su-57, za kojeg Rusija tvrdi da će biti bolji od američkih aviona pete generacije F-35 i F-22 (bez nekih dokaza za to), nije još ni blizu tome da uđe u redovnu proizvodnju i operativnu službu, bilo je očito da Turska eventualno može kupiti Su-35S, kojeg Rusi reklamiraju kao borbeni avion "4++" generacije.

Riječ je o najmodernijem ruskom borbenom avionu, čuvenom po impresivnim manevarskim sposobnostima, koji je opremljen naprednom elektronikom i moćnim pasivnim elektronskim radarom Irbis-E koji može na velikoj udaljenosti locirati i pratiti više meta istovremeno. Avion je naoružan topom od 30mm, ima mogućnost nošenja 12 raketa zrak-zrak raznih dometa, a po potrebi može nositi i bombe. Maksimalna brzina mu je 2500 km/h, a radijus u kojem može borbeno djelovati je 1600 km. Zasad ga koriste samo Rusija i Kina (koja je kupila 24 komada), dok je Indonezija navodno utanačila sve detalje ugovora za kupovinu 11 komada, ali se ne usudi finalizirati posao zbog američke prijetnje sankcijama.

Washington Ankari: Nemojte aktivirati ruske S-400, poštedjet ćemo vas sankcija

Sjedinjene Države će poštedjeti Tursku novih gospodarskih sankcija ako ona ne aktivira svoje ruske protuzračne projektile S-400, rekao je u petak jedan dužnosnik američke diplomacije dok Ankara pokazuje sve više nepovjerenja prema NATO-u.

Iako kritiziraju vojnu operaciju Ankare protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, Sjedinjene Države strahuju od pridruživanja tog strateškog partnera NATO-a Rusiji i koriste sve svoje diplomatske napore kako bi ugodile turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu ukinuo sankcije trojici turskih ministara nakon turskog vojnog upada na sjever Sirije, koji su druge saveznice NATO-a oštro kritizirale.

Ali Turskoj i dalje prijete dodatne sankcije jer je kupila sustav projektila S-400 unatoč prosvjedima Washingtona koji drži da to oružje nije prikladno odredbama NATO-a.

Prema zakonu iz 2017. američka administracija treba sankcionirati svaku zemlju koja zaključi veliki vojni ugovor s nekim protivnikom Sjedinjenih Država, uključujući Rusiju.

Da bi to izbjegli "postoji načini da se Tursku uvjeri da se udalji od S-400, bilo deaktiviranjem, vraćanjem ili uništenjem", rekao je taj neimenovani dužnosnik State Departmenta.

Turska je počela u srpnju primati sustave S-400 na temelju ugovora procijenjenog na 2,5 milijarda dolara. Turske i ruske vlasti se nadaju da će prvi turski S-400 biti raspoređeni u proljeće 2020. kada turski vojnici završe obuku o njihovoj uporabi.

Rusija je u srijedu objavila da pregovara o prodaji novih sustava raketa S-400 Turskoj. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:44