DIGAO KAMATNE STOPE

Erdogan smijenio guvernera središnje banke, zamijenio ga kritičarem stroge monetarne politike

Za nepunih pet mjeseci na dužnosti Naci Agbal podigao je kamatne stope za ukupno čak 8,75 postotnih bodova, na 19 posto
 Ozan Kose/AFP

Turski predsjednik Tayyip Erdogan smijenio je guvernera središnje banke nakon naglog podizanja ključnih kamatnih stopa i zamijenio ga kritičarem stroge monetarne politike.

Za nepunih pet mjeseci na dužnosti guvernera Naci Agbal podigao je kamatne stope za ukupno čak 8,75 postotnih bodova, na 19 posto, najvišu razinu među velikim svjetskim gospodarstvima.

Erdogan je u više navrata tražio da se kamatne stope smanje a Agbal je treći guverner kojeg je razriješio od sredine 2019. godine.

Vlada je smijenila guvernera zato što nije racionalno koristio instrumente monetarne politike i time je na gospodarstvo svalio veliki financijski teret a ne zato da bi "prkosila tržištima", naglasio je potpredsjednik Erdoganove vladajuće stranke AK Nurettin Canikli.

Guverner je smijenjen s dužnosti u subotu ujutro, dva dana nakon što je podigao ključnu kamatnu stopu za dodatna dva postotna boda kako bi zauzdao inflaciju od gotovo 16 posto i slabljenje lire.

Novi guverner Sahap Kavcioglu, nekadašnji parlamentarni zastupnik AKP-a i oštri kritičar stroge monetarne politike, u nedjelju je u razgovoru s bankarima istaknuo da ne planira mijenjati monetarnu politiku čim stupi na dužnost, kazao je neimenovani izvor Reutersu.

Time je pokušao umiriti one koji predviđaju njihovo naglo spuštanje i val prodaja lire po otvaranju tržišta u ovome tjednu zbog promjena u središnjoj banci, dodao je izvor.

U razgovoru s izvršnim direktorima turskih banaka, Kavcioglu je istaknuo da će promjene u monetarnoj politici ovisiti o smanjenju inflacije, što je po njemu glavni cilj, naveo je upućeni izvor.

Guverner je po njemu poručio i da planira nastaviti s dosadašnjom monetarnom politikom.

Iz središnje banke nisu komentirali razgovor novog guvernera s bankarima, navodi Reuters.

Turska lira potonula je danas prijepodne 15 posto prema dolaru, na 8,4850 lira za dolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:57