OSUDIO IZRAEL

Erdogan: ‘Turci nemaju osjećaj krivnje kao Nijemci. Možemo govoriti slobodno‘

Erdgan je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da objavi ima li Izrael nuklearno naoružanje i pozvao na nuklearne inspekcije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

 Tobias Schwarz/Afp

Turska će obnoviti oštećenu infrastrukturu, bolnice i škole u Gazi ako se postigne primirje, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu i pozvao na nuklearne inspekcije Izraela o kojem, prema njegovim riječima, Ankara može slobodno govoriti jer nema osjećaj krivnje prema Židovima poput Njemačke.

„Ako se postigne prekid vatre, učinit ćemo sve što je potrebno da nadoknadimo uništenja koje je uzrokovao Izrael”, rekao je Erdogan novinarima na zrakoplovu pri povratku iz Berlina gdje se sastao s njemačkim vodstvom.

Ankara će „obnoviti oštećenu infrastrukturu u Gazi te ponovno izgraditi uništene škole, bolnice te vodenu i energetsku infrastrukturu”, prenosi televizija A Haber Erdoganove riječi.

Ranije ovaj tjedan Erdgan je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da objavi ima li Izrael nuklearno naoružanje i ponovnoje u subotu pozvao na nuklearne inspekcije.

„Mi kao Turska na to pozivamo. Izraelsko nuklearno naoružanje mora biti temeljito pregledano prije no što bude kasno”, rekao je.

Erdogan je kazao da su ga obitelji taoca koje je oteo Hamas pismenim pismom zatražili da intervenira za njihovo oslobađanje. Turska obavještajna agencija sada proučava to pitanje, dodao je.

Turski predsjednik je dan ranije, tijekom posjeta toj zemlji, sugerirao da Njemačka podržava Izrael u ratu zbog osjećaja krivnje zbog holokausta. Berlin je usporedio s Ankarom koja može govoriti bez pristranosti, prenijela je agencija Reuters.

„Izraelsko-palestinski rat se ne smije procjenjivati kroz psihologiju dugovanja. Govorim slobodno jer ništa ne dugujemo Izraelu”, rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

„Oni koji osjećaju da nešto duguju Izraelu ne mogu govoriti slobodno. Mi nismo prošli kroz proces holokausta, nemamo takvu situaciju jer je naše poštivanje čovječanstva drugačije”, rekao je Erdogan.

Ranije ovaj tjedan je Izrael prozvao „zemljom terora” koja čini ratne zločine u Gazi te da je izraelska vojska u toj enklavi činila neke od „najpodmuklijih napada u ljudskoj povijesti”.

Scholz nije izravno odgovorio Erdoganu na konferenciji za novinare u Berlinu, no ponovio je njemačku podršku pravu Izraela da se brani.

"U našoj zemlji nema mjesta antisemitizmu bez obzira na to je li on politički ili vjerski motiviran", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:30