SEZAME, OTVORI SE

ERDOGAN USELIO U NOVU PREDSJEDNIČKU PALAČU Rezidencija od 350 milijuna dolara za turskog predsjednika

 AFP PHOTO/ADEM ALTAN / AFP PHOTO/ADEM ALTAN

ANKARA Na obljetnicu osnivanja Republike Turske, šef države Recep Tayyip Erdogan imao je razloga biti zadovoljan. Jučer je svečano otvorio novu predsjedničku palaču čija je izgradnja izazvala veliko protivljenje turske oporbe i zaštitnika okoliša. Naravno, riječ je o velebnoj zgradi bijele boje, a kao takva već je zaslužila (ironičan) nadimak “bijela kuća”. Ona će zamijeniti sadašnje sjedište ureda predsjednika koje je bilo puno skromnije i u koje će se sada useliti premijer, piše Slobodna Dalmacija.

Površine 200.000 četvornih metara, nova palača podignuta je na rubu glavnoga grada Ankare, na terenu koji je prvi predsjednik i osnivač Republike Mustafa Kemal Atatürk kupio kako bi ondje napravio farmu. Izgradnja toga zdanja u arhitektonskom stilu inspiriranom prvom turskom dinastijom koja je vladala Malom Azijom od 11. do 13. st., stajala je, po pisanju turskih novina, oko 350 milijuna dolara. I više nego dovoljno da se Turcima pri pogledu na “bijelu kuću” zacrni pred očima.

Omnipotentni delirij

Osim Erdoganove “grandomanije” ili, još aktualnije, “omnipotentnog delirija”, sama palača također simbolizira i bezakonje koje se može naći u “novoj Turskoj”. Naime, administrativni sudovi odavno su zabranili gradnju bilo kakvih građevina na rubnom šumovitom području oko grada Ankare, na kojem se nalazi i proizvodnja brojnih prehrambenih proizvoda.

Glas se digao ne samo zbog prirodnih resursa i šume koja se tamo nalazi, nego i zbog samog povijesnog konteksta budući da je riječ o prostoru koji je oplemenio sam otac države – Atatürk. Kada su Erdogana sudovi podsjetili na zakon i zabranu, on im se ratoborno suprostavio.

Zna se tko je gazda

'Ako uistinu imate toliku moć i hrabrost, dođite slobodno. Srušite sve što je izgrađeno', otvoreno je turski predsjednik provocirao svoje sudove.

Dakle, ako mislite da Hrvatska ima problema s nezakonitom gradnjom kojoj naši zakoni ne mogu baš puno, sjetite se samo da šef velike turske države također stanuje u ilegalnoj rezidenciji, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Erdogan ovim potezom ne samo da se suprotstavlja sudskoj vlasti, nego i čitavom povijesnom naslijeđu velikog Mustafe Kemala Atatürka, a samim time i njemu. Dosad su svi turski predsjednici, počevši upravo od Atatürka, svoju rezidenciju imali u glavnom okrugu glavnoga grada države – Çankayi. Njihov aktualni predsjednik odlučio je prekinuti tu tradiciju premjestivši svoju rezidenciju na rubne dijelove Ankare.

Malo je reći da oporba bjesni zbog svega što je Erdogan napravio, no sadašnji šef države malo mari za njih. Sve tri oporbene stranke zastupljene u parlamentu zatražile su od zastupnika da bojkotiraju proslavu otvaranja nove građevine, na što je Erdogan samo odmahnuo rukom. Naposljetku, gradnjom velebnog izdanja na još je jednoj fronti pokazao tko je veliki gazda Turske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:39