VAŽNI TJESNACI

Erdogan zatvorio Bospor i Dardanele za ratne brodove: Što to znači i kako će Rusima pomrsiti planove

Prema Konvenciji iz Montreuxa iz 1936. godine, Turska može zabraniti prolaz ratnim brodovima kako bi se spriječila eskalacija krize

Ruski ratni brod ”Georgy Pobedonosets” na putu kroz Bospor (fotografija od 9. veljače)

 Ozan Kose/Afp/Profimedia

Turska je zabranila prolaz ruskim brodovima kroz tjesnace Bospor i Dardanele koji vodi do Crnog mora. Koji je značaj tog poteza, piše Ruth Michaelson s Guardiana.

Turska kontrolira tjesnac na način da prema Konvenciji iz Montreuxa iz 1936. godine ima pravo zabraniti prolaz ratnim brodovima koji pripadaju državama koje imaju izlaz na Crno more, pod uvjetom da se time ne blokira povratak u njihove matične luke.

Turski dužnosnici, uključujući ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavuşoğlua, proglasili su u nedjelju rusku invaziju na Ukrajinu činom rata, što je značajna promjena u tonu jer su prije neki to opisivali tek kao 'vojnu operaciju', čak i dok su istovremeno osuđivali ruske poteze.

Prema Konvenciji iz Montreuxa, zemlje uz obalu Crnoga mora moraju obavijestiti Tursku osam dana unaprijed ako njihovi ratni brodovi, uključujući i podmornice, namjeravaju proći kroz tjesnac, dok ostale zemlje isto moraju učiniti 15 dana unaprijed.

Odluka da se blokira prolaz odrazit će se na 16 ruskih ratnih brodova i podmornica koji se trenutno nalaze u Sredozemnom moru, a neki od kojih su dio crnomorske flote.

Nakon sastanka svojeg kabineta, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, obznanio je ranije tijekom dana da su 'odlučili primijeniti ovlasti koje su Turskoj dodijeljene Konvencijom iz Montreuxa u vezi s prometom plovila u tjesnacima kako bi se spriječila eskalacija krize.'

Erdogan je više puta ponudio da bude posrednik između Rusije i Ukrajine, kako bi očuvao savezništvo s obje zemlje. Turska otprilike trećinu plina uvozi iz Rusije i nedavno je od Rusa kupila raketne sustave S400. S druge strane, ekonomski je i obrambeno povezana i s Ukrajinom te je Kijevu prodala dronove Bayraktar TB2.

'Tijekom čitavog procesa, zadržali smo višestruke diplomatske inicijative kako bismo osigurali mir i stabilnost, a to nastavljamo činiti i dalje', rekao je Erdoğan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:38