kakav manevar

Erdogan želi zabraniti stranku koja ga najglasnije kritizira: ‘Oni su produžena ruka terorista!‘

Reagiralo je i ministarstvo vanjskih poslova SAD-a koje je upozorilo da bi zabrana HDP-a ‘dodatno potkopala‘ demokraciju u Turskoj
 Recep Tayyip Erdogan
 Adem ALTAN/AFP

Turski državni odvjetnik Bekir Sahin zatražio je od Ustavnog suda da zabrani Pučku demokratsku stranku (HDP), optužujući ju da djeluje kao politička fronta zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

HDP je treća najjača stranka u turskom parlamentu i jedna od najglasnijih kritičara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji već dugo javno iznosi tvrdnje kako je ta prokurdska stranka zapravo paravan za “kurdske teroriste”.

Sahin je u srijedu podnio tužbu Ustavnom sudu, navodeći kako HDP “djeluje s PKK teroristima i povezanim organizacijama, ponašajući se kao produžena ruka takvih organizacija”, javila je državna Agencija Anadolija.

Njegova je tužba u srijedu podignuta samo par sati nakon što je parlament oduzeo zastupničko mjesto Omeru Faruku Gergerlioglu, HDP-ovom zastupniku kojem je Žalbeni sud potvrdio presudu za “širenje terorističke propagande”.

Gergerlioglu, nekadašnji pobornik Erdogana koji se pridružio HDP-u nakon što se razočarao njegovom politikom, je 2016. na društvenim mrežama podijelio članak u kojem se poziva na mirovne pregovore s PKK-om, te je napomenuo kako bi proces trebao uključiti i zatvorenog vođu PKK-a Abdullaha Ocalana. Zbog svoje je objave osuđen 2018. na dvije i pol godine zatvora.

Gergerlioglu je već 14. parlamentarni zastupnik HDP-a kojem je oduzet zastupnički imunitet od 2016. do danas, a u prethodnom slučaju su dva zastupnika ostala bez svojih mandata prošlog lipnja, pod sličnim optužbama.

Dok je Sahin podizao optužnicu protiv cijele stranke, zastupnici HDP-a prosvjedovali su protiv izbacivanja Gergerlioglua iz parlamenta, koji je tvrdio kako mu je nezakonito oduzet imunitet, jer njegovu presudu još nije potvrdio Ustavni sud.

Stranka je u priopćenju osudila optužnicu i nazvala ju “teškim udarcem protiv demokracije”, te pozvala sve koji ju podržavaju da pruže otpor. “Pozivamo sve demokratske snage, društvenu i političku oporbu, te naš narod da se pridruže zajedničkoj borbi protiv ovog političkog puča”, kazali su iz stranke.

Na najnoviji razvoj događaja zabrinuto je reagiralo i ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, koje je upozorilo da bi zabrana HDP-a “dodatno potkopala” demokraciju u Turskoj. “Pozivamo tursku vladu da poštuje slobodu izražavanja u skladu sa zaštitama navedenim u turskom Ustavu i s turskim međunarodnim obvezama”, stoji u priopćenju State Departmenta.

Turska lira, koja se već dugo bori s visokom inflacijom, dodatno je pala 1,5% u odnosu na dolar nakon najave tužbe, u strahu da će najnoviji razvoj događaja dodatno pogoršati odnos Turske i zapadnih zemalja s kojima trguje.

Ustavni sud na papiru je neovisno tijelo koje bi moglo odbaciti Sahinovu tužbu bez pokretanja postupka protiv HDP-a, no tursko pravosuđe sve češće djeluje kao produžena ruka predsjednika Erdogana, kojeg zapadne države optužuju da koristi sudove kao sredstvo za obračun s političkim protivnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:08