StoryEditor
ISTANBUL

Erdoganova islamizacija Turske: Još jedna bivša bizantska crkva bit će pretvorena u džamiju

Prema dekretu koji je prošli tjedan objavio predsjednički ured, muslimanske molitve uskoro će se održavati i u muzeju Hora
Muzej Hora
 Depo Photos/abaca/Abaca Press/Profimedia

Nakon što je Aja Sofija još sredinom srpnja pretvorena u džamiju, na nišanu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sada je još jedna nekadašnja crkva. Prema dekretu koji je prošli tjedan objavio predsjednički ured, muslimanske molitve uskoro će se održavati i u muzeju Hora, piše Deutsche Welle.

Osim toga, u istanbulskoj četvrti Fatih će jedna sakralna građevina biti dodeljena Diyanetu, turskom uredu za vjerska pitanja.

Muzej Hora ima sličnu povijest kao Aja Sofija, koja je na popisu UNESCO-ve kulturne baštine. Bizantinci su u šestom stoljeću sagradili crkvu koja je 1511. pod vezirom Atikom Ali Pašom pretvorena u džamiju. Nakon osnivanja Republike, džamija je 1945. pretvorena u muzej.

image
Muzej Hora
Depo Photos/abaca/Abaca Press/Profimedia

Nekadašnja Crkva Krista Spasitelja, poznatija kao Hora, poznata je po brojnim dobro očuvanim freskama i mozaicima. Društvenim mrežama kruže snimke dugih redova za posjet muzeju – očito mnogi žele iskoristiti posljednju priliku prije nego što od muzeja nastane džamija. Strahuje se da će ikone biti prekrivene zavjesama i da ih javnost više neće moći vidjeti.

Povjesničarka i novinarka Ayse Cavdar u svemu tome vidi politički manevar. „Erdogan i njegov tim su prošle godine izgubili gradske izbore u Istanbulu. Sada se trude na druge načine ostaviti tragove u gradu."

Ona misli da će za iduću vlast, poslije Erdoganove ere, biti veliki problem poništiti sadašnje korake ka islamizaciji zemlje.

image
Muzej Hora
Depo Photos/abaca/Abaca Press/Profimedia

Povijest u službi politike

Slučaj Hora otvara novi jaz u Turskoj. Predstavnici pravoslavne zajednice i patrijarh Bartolomej bili su striktno protiv pretvaranja Aje Sofije u džamiju. Negativne reakcije stižu i u slučaju Hore, piše DW.

„U jednoj prijestolnici kulture kakva je Istanbul nikada ne bi trebalo dovoditi u pitanje raznovrsnost kultura", kaže nam Laki Vignas, predsjednik Udruženja grčkih zaklada u Istanbulu.

image
Muzej Hora
Depo Photos/abaca/Abaca Press/Profimedia

Vignas smatra da će nepopustljivost turskih vlasti dodatno otuđiti manjine u zemlji. Sve je više mladih koji zbog toga napuštaju Tursku. „U proteklih petnaest godina su se mnogi ljudi iz Grčke skućili u našem gradu. Integrirali su se, doprinijeli zajednici. Zabrinut sam jer sada razmišljaju o odlasku."

Povjesničar umjetnosti Osman Erden smatra da planovi turskih vlasti ugrožavaju metropolu na Bosporu. Kaže, i Aja Sofija i Hora su svojevremeno proglašene muzejima upravo kako bi se prihvatila raznovrsna povijest grada. „Namjera nije bila udarac na Osmansko carstvo ili islam", kaže on.

Sada se, dodaje, povijest koristi u političke svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2020 14:01