POTRESI U TURSKOJ

Erdoganova predizborna kampanja: Uhitio desetke građevinara i poduzetnika! Oporba bijesna: ‘Za sve je on kriv...‘

Kako pišu turski mediji, među uhićenima je i gradonačelnik jednog turskog grada u blizini epicentra

Turski predsjednik Erdogan, zgrade nakon potresa

 /Afp

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdak u subotu je izvijestio kako su 184 osobe, mahom građevinski poduzetnici i investitori, uhićeni zbog sumnje da nisu poštivali građevinske propise nego su gradiliu zgrade bez adekvatne protupotresne zaštite koje su se srušile u Turskoj nakon potresa magnitude 7,8 po Richteru, javlja BBC.

U Turskoj se srušilo ili je teško oštećeno više od 16 tisuća zgrada, a poginulo je, ako se uračunaju podaci iz susjedne Sirije, više od 50 tisuća ljudi.

image

Srušene zgrade u Turskoj

Bakr Alkasem/Afp

Kako pišu turski mediji, među uhićenima je i gradonačelnik jednog turskog grada u blizini epicentra, a ministar pravosuđa Bozdak komentirao je i kako se istraga proširila. Još prije dva tjedna na turskim tjeralicama je završilo 113 osoba koje se terete za nemarnu gradnju, a sada se procjenjuje kako se istražuje 600-ak osoba.

image

Srušene zgrade u Turskoj

Sameer Al-doumy/Afp

Ususret predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, koji bi mogli biti izrazito neizvjesni, oporba optužuje predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana da njegova vlada ne provodi građevinske propise čime ga pokušavaju okriviti za smrt velikog broja sugrađana.

Oproba ističe kako vlada nije sankcionirala građevinare koji su otkriveni u kršenju propisa jer je željela potaknuti ubrzani građevinski razvoj države.

Podsjećamo da će se izbori u Turskoj održati 14. svibnja.

image

Srušene zgrade u Turskoj

Sameer Al-doumy/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:26