STRANAČKI IZBORI

Erdoganovi najveći protivnici biraju novog lidera, favorit je bivši farmaceut: ‘Promjena je izglednija nego ikad‘

Kao najozbiljniji pretendent na mjesto Erdoganova rivala spominje se Özgür Özel. Analitičari smatraju da 49-godišnjak dobiva sve veću podršku

Hoće li Erdogan dobiti novog protivnika kao šefa oporbe?

 Adem Altan/Afp

Turska oporba ovog će vikenda izabrati novog vođu. Hoće li ponovno glasati za Kemala Kılıçdaroğlua, samo šest mjeseci nakon poraza od Recepa Tayyipa Erdoğana, i potvrditi ga za čelnika Republikanske narodne stranke, nije sigurno.

Neki tvrde da je vrijeme za promjenu, piše Financial Times u analizi uoči odluke. Mnogi se, naime, još nisu oporavili od teškog poraza na izborima u svibnju kada je pobijedio Erdogan, osobito jer se smatralo da je to bila najbolja prilika za konačno rušenje turskog nacionalističkog predsjednika, koji je na vlasti već 20 godina. Šesteročlana koalicija ipak je podbacila, a predizborne ankete bile su snažno na strani Kılıçdaroğlua.

"Glasači opozicije jako su ljuti... očajavaju", rekao je Can Selçuki iz analitičkog Instituta ekonomskih istraživanja Istanbul. Iako je 74-godišnji vođa opozicije jako dobro kotirao u anketama, Erdogan ga je potukao u drugom krugu. Smatra se da je tome pridonijelo njegovo trošenje proračunskog novca "kapom i šakom" na građane, ali prema nekima i manjak entuzijazma dijela birača prema vođi opozicije.

Kılıçdaroğlu je još ovo ljeto priznao da je poraz izazvao traumu, ali je isto tako istaknuo koliko su važni regionalni izbori sljedeće godine, poručujući: "Nema mjesta negativnosti u našoj priči".

U subotu će presuditi 1300 delegata te odrediti i tko će biti vođa glavne protuerdoganske stranke kada građani u ožujku izađu na birališta kako bi rekli svoje o novoj upravi Istanbula i Ankare. Republikanska narodna stranka oba je grada preotela Erdoganovim stranačkim kolegama, time kažnjavajući predsjednika za turske ekonomske nevolje 2019. godine. Otada se štošta dogodilo.

Kao najozbiljniji pretendent na mjesto Erdoganova rivala spominje se Özgür Özel, bivši farmaceut. Analitičari smatraju da 49-godišnjak dobiva sve veću podršku, a sam je komentirao kako stranci treba promjena.

Članovima stranke smeta što je "previše moći u rukama aktualnog vođe i najviših dužnosnika". Kritizira se i to da su male stranke u koaliciji dobile previše ustupaka pri sklapanju saveza. "Novo vodstvo trenutačno je izglednije nego ikad. A jedna od ozbiljnih mogućnosti je da se izabere Özel", slažu se izvori FT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:48