UOBIČAJENA PRAKSA

Ericsson je podnio novu tužbu protiv Applea zbog kršenja patenata za 5G tehnologiju

Tvrtke su već podigle međusobne tužbe u Sjedinjenim Državama jer su im propali pregovori o obnavljaju sedmogodišnjeg ugovora
 Horst Galuschka/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson podnio je novu tužbu protiv američkog proizvođača iPhonea Applea zbog povrede patenata za 5G tehnologiju.

Tvrtke su već podigle međusobne tužbe u Sjedinjenim Državama jer su im propali pregovori o obnavljaju sedmogodišnjeg ugovora o licenciranju telekomunikacijskih patenata koji su sklopile 2015. godine.

Ericsson je prvu tužbu podnio u listopadu lani, tvrdeći da Apple pokušava neprimjereno smanjiti visinu rojaliteta. Apple je uzvratio tužbom u prosincu, optužujući švedsku tvrtku da koristi "taktiku čvrste ruke" kako bi ih prislila na obnovu ugovora o licenciranju.

"Budući da je prethodni ugovor istekao, a nismo uspjeli postići dogovor o uvjetima i opsegu nove licence, Apple sada koristi našu tehnologiju bez licence", rekao je glasnogovornik Ericssona.

Iz Applea nisu odmah bili dostupni za odgovor na upit da komentiraju tužbu.

Tužbe zbog povrede patenata uobičajena su praksa među tehnološkim tvrtkama jer bi svaki ušteđeni dolar mogao donijeti značajne iznose tijekom trajanja ugovora budući da tvrtke poput Ericssona naplaćuju između 2,5 i pet dolara za svaki 5G mobitel.

Švedski proizvođač tk-opreme ulaže svake godine oko pet milijardi dolara u istraživanje, ima u portfelju više od 57.000 patenata, a pripadajući rojaliteti zaslužni su za približno trećinu njegove operativne dobiti.

Prošle godine Ericsson je postigao nagodbu sa Samsungom nakon višemjesečne sudske bitke oko povrede patenata, koja je nakratko naštetila njegovoj kvartalnoj dobiti, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:27