SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE

ERJAVEC 'Danas smo učinili zadnji korak prema državnosti Slovenije, a Hrvatska će prije ili kasnije morati priznati arbitražnu odluku'

- Sukoba neće biti. Hrvatska će kao članica EU prije ili kasnije priznati odluku - rekao je Erjavec.
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec komentirao je odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, koji je u četvrtak odlučio da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu (tzv. junction) svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora. Slovenski koridor do otvorenog mora bit će 2,5 nautičke milje od Osimske granice.

- Danas je za Sloveniju povijesni dan. Učinili smo zadnji korak prema državnosti Slovenije. To što je prihvaćeno je pravno, stručno - i nije se radilo o nekakvim političkim stajalištima. Bilo je potrebno puno rada da bismo pravnom argumentacijom uvjerili sud gdje je granica. Značajno je i da odluka potvrđuje da je Slovenija pomorska država, bila je pomorska država i to će biti i ubuduće. Arbitražni sud je ispunio svoj mandat, odredio je granicu na kopnu i moru, odredio je kontakt s otvorenim morem i režim vezan uz korištenje morskih područja, kazao je Erjavec.

- Načela su bila pravo, pravednost i dobrosusjedski odnosi. Želio bih zahvaliti odvjetničkoj skupini koja je stručno obavila svoj posao. Istina je da smo imali i teške trenutke, zbog nedozvoljene komunikacije između agentice i arbitra smo morali ponovno doći u Haag, tako da sam danas već treći put u ovoj sudbenoj palači. Moram reći da sam danas doista zadovoljan, rekao je Erjavec.

Kazao je i da očekuje da će Hrvatska ovu odluku poštovati i da će shvatiti da je bila greška što nije htjela nastaviti s procesom. Odluku smatra uravnoteženom, iako u Sloveniji ima onih koji nisu zadovoljni dijelovima odluke. Rekao je da je sigurno da je odluka neutralna i pravna, iako je htio da dobiju i više, no optimističan je.

'Učinili su veliku grešku kad su podcjenjivali arbitražni postupak'

- Vlada je ponudila pomoć onima koji su htjeli ostati živjeti u Sloveniji. Najznačajnije je da su određeni zaseoci ostali u Sloveniji. Mislim da je to vrlo bitno, a što se tiče Joška Jorasa, moraju mu pogledati u oči oni koji su kao članovi Vijeća potpisali taj sporazum. Mislim da je važno da većina stanovnika koji su Slovenci bude na slovenskom teritoriju. Postigli smo vitalni cilj da imamo pristup otvorenom moru, kaže Erjavec.

Odvjetnici, dodao je, kažu da zapravo imaju teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

- Bliže se izbori i vjerojatno neće svi biti zadovoljni, no mislim da je odluka bila data na temelju međunarodnog prava. Slovenija poštuje međunarodno pravo. I sporazum je dio međunarodnog prava. Mi smo zrela članica EU i isto očekujem od Hrvatske. Učinili su veliku grešku kad su podcjenjivali arbitražni postupak, izjavio je.

Nije još razgovarao s hrvatskom kolegicom, odgovorio je na novinarsko pitanje. Rekao je da Hrvatska ne poštuje arbitražno pravo.

- Ja se čudim što hrvatska strana poriče tu odluku. Sukoba neće biti. Hrvatska će kao članica EU prije ili kasnije priznati odluku. Bojim se da će se RH naći u vrlo teškom položaju ako neće pratiti naputke. Do sada smo se mogli igrati, ali sada je to dio međunarodnog poretka, kaže Erjavec.

- Imate političku krizu i bez obzira na to što ste sastavili slabu Vladu, to nije tema za politiku. Vidjet ćete da diplomacija ima svoju snagu. Ja mislim da je Hrvatska zrela država, te da ćete prije ili kasnije prihvatiti odluku Arbitražnog suda. Ne znam kako si vi zamišljate da nećete poštivati međunarodno pravo, poručio je Hrvatskoj Erjavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:39