POSREDNIK U GRANIČNOM SPORU

Erjavec: Timmermans u Ljubljani i Zagrebu već idućeg tjedna

Karl Erjavec
 Laurent Dubrule / REUTERS

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu kako ima informaciju da će potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans idući tjedan posjetiti Sloveniju i Hrvatsku kao posrednik Europske komisije u arbitražnom sporu dviju članica EU-a.

Imam informaciju da će Timmermans već idući tjedan posjetiti Ljubljanu i Zagreb, ali na znam točan datum, kazao je Erjavec novinarima, prenose slovenski mediji.

Na pitanje dolazi li Timmermans prvo u Ljubljanu ili Zagreb šef slovenske diplomacije je kazao da to ne zna i da mu se taj podatak ne čini važnim.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zadužio je prvog potpredsjednika Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i on bi do kraja godine trebao posjetiti obje zemlje, potvrdio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije u Bruxellesu.

Komisija je dodala da tako izražava spremnost da se Sloveniji i Hrvatskoj pomogne ili olakša u tome kako najbolje provesti arbitražnu odluku, o čemu je obavijestila premijere Cerara i Plenkovića.

Erjavec je - komentirajući neke medijske špekulacije u Sloveniji oko Timmermansove misije - kazao da ne odobrava neke prijedloge koji su se pojavili u Sloveniji, a prema kojima bi se s Hrvatskom mogao postići kompromis, na taj način da se arbitražna presuda ukomponira u bilateralni sporazum, čime bi navodno bile zadovoljne obje strane.

Ne vidim razloga za neki nov bilateralni sporazum u koji bi se stavio sadržaj arbitražne odluke. Mislim da je normalno da se odluka suda poštuje i implementira, kazao je novinarima Erjavec, dodavši da Slovenija s Hrvatskom ima negativna iskustva iz prošlosti kad po njegovim riječima Hrvatska nije poštovala neke dogovore i sporazume, npr. famozni "parafirani sporazum" Drnovšek-Račan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42