SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE

ERJAVEC U NEVJERICI NAKON JUNCKEROVE IZJAVE O GRANICI HRVATSKE I SLOVENIJE 'Pa kako je mogao reći da je to bilateralno pitanje?'

Karl Erjavec
 Profimedia, Abaca

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u utorak čuđenje stajalištem predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je u Europskom parlamentu granični prijepor Slovenije s Hrvatskom proglasio bilateralnim pitanjem, te izjavio da će Slovenija, ako Hrvatska ne promijeni stajalište kojim odbija arbitražnu presudu, posegnuti za pravnim sredstvima.

"Čudi me što je Juncker kazao da je to bilateralno pitanje jer je to zapravo problem Europske unije i vladavine prava", kazao je Erjavec u utorak kasno navečer u razgovoru za Slovensku televiziju, komentirajući nastup Junckera u Europskom parlamentu, kad je kazao da je granični spor dviju članica EU njihovo bilateralno pitanje koje one trebaju riješiti i da EU više neće uvoziti neriješene sporove država iz regije koje su kandidatkinje za članstvo ili o tome već pregovaraju s Unijom.

Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu i ne želi je implementirati, čime krši pravila EU, kazao je Erjavec, najavljujući da će Ljubljana, ako ne dođe do promjene tog stajališta, uskoro tužiti Hrvatsku sudu EU u Luksemburgu.

Ako Komisija ne može primorati Hrvatsku da poštuje i implementira arbitražnu presudu, onda će to učiniti sud EU, kazao je Erjavec, dodavši da rješavanje spora Slovenije i Hrvatske arbitražom može biti model za rješavanje graničnih prijepora na Balkanu, tijekom pristupnih pregovora s tim državama.

Slovenski šef diplomacije i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DeSUS), koji je od 2004. godine na različitim ministarskim položajima u više vlada, po ocjeni slovenskih analitičara svoj "odlučni stav" prema Hrvatskoj tempira prema približavanju parlamentarnih izbora koji će se održati u lipnju, a čini se da je naglašenija retorika koju u tom pogledu ima u odnosu na premijera Cerara i dio Erjavčeve predizborne strategije u kojoj se oslanja i na obećanja umirovljenicima da će im osigurati "demografski fond" za isplatu penzija u budućnosti i ove godine dva puta povećati mirovinsku osnovicu.

Erjavec je za Slovensku televiziju kazao da Hrvatska ima neriješena granična pitanja sa svim susjednim državama, osim s Mađarskom, dok Slovenija ima samo s Hrvatskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:40