TROJE PREŽIVJELIH

Erupcija vulkana u Indoneziji: Spasioci našli 11 žrtava, potraga za još 12 nestalih obustavljena

Nebo je zastro ogroman oblak vulkanskog pepela, prekrivši i automobile i ceste
 Adi Prima/Afp

Spasioci su nakon erupcije vulkana Marapi na indonezijskom otoku Sumatri našli tijela 11 žrtava, izjavio je glasnogovornik spasilačkih službi, a potraga za 12 nestalih obustavljena je iz sigurnosnih razloga.

U vrijeme erupcije na području vulkana nalazilo se 75 planinara, njih 49 evakuirano je u ponedjeljak i mnogima se sada pruža pomoć zbog opekotina, rekao je glasnogovornik službi za traganje i spašavanje Jodi Haryawan.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Spasioci su uz tijela 11 stradalih planinara pronašli i tri preživjela, dodao je Haryawan, a potraga za 12 nestalih obustavljena je zbog naknadne manje erupcije.

U očekivanju aktiviranja vulkana vlasti su podigle stupanj pripravnosti i uspostavile zonu zabrane pristupa tri kilometra od kratera.

Marapi je eruptirao u nedjelju, ispustivši u nebo stup pepela visok tri kilometra. Nebo je zastro ogroman oblak vulkanskog pepela, prekrivši i automobile i ceste, pokazuju snimke.

Vulkan spada među najaktivnije na Sumatri, a najviše žrtava odnio je u travnju 1979. kada je u erupciji poginulo 60 ljudi. Eruptirao je i na početku ove godine, napominje Reuters.

Indonezija ima 127 aktivnih vulkana i smještena je na pacifičkom "vatrenom prstenu", prema navodima agencije za vulkanologiju.

image
Adi Prima/Afp
image
Adi Prima/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2024 10:12