KRIZA NA KOSOVU

Escobar pozvao Srbe da uklone barikade: ‘Oni koju si ih postavili neka ih mirno i maknu‘

Zapreke na Kosovu postavljene prije pet dana još nisu uklonjene, a prema izvješću lokalnih portala sa sjevera Kosova u srijedu navečer na barikadama je ‘mirno i neizvjesno‘
 Stringer/Afp

Barikade na sjeveru Kosova trebaju mirno ukloniti oni koji su ih postavili, poručio je u srijedu zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar i naglasio kako se SAD protivi dolasku srpske vojske na sjever te da Srbija i Kosovo moraju postići pravno obvezujući sporazum.

Escobar je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije, u danu kad se u Beogradu europski izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da se protivi "militariziranju problema".

Aludirao je time na raniju najavu Beograda da će, sukladno Rezoluciji VS UN-a iz 1999., tražiti od KFOR-a da osigura povratak do tisuću pripadnika srpskih sigurnosnih snaga na Kosovo.

Escobar je rekao da "ima napretka i ima razloga za optimizam", ali nije naveo na čemu temelji optimizam, poslije razgovora s čelnicima obje strane.

Escobar i Lajčak su prethodno imali odvojene razgovore s kosovskim dužnosnicima koji su u srijedu u Prištini potpisali dokument kojim kandidiraju Kosovo za članstvo u EU.

Događa se to u jeku krize i blokada cesta na sjeveru koje su postavili lokalni Srbi, prosvjedujući zbog uhićenja sunarodnjaka, bivšeg policajca, i odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih općina na Kosovu.

Američki dužnosnik je za RTS rekao kako "ne želi prejudicirati ishod pregovora", ali je u kontekstu aktualne krize ocijenio da se može vidjeti "ne samo početak rješenja, već i prilika za novi dijalog".

On je ponovio da se Washington zalaže za "pravno obavezujući sporazum između Srbije, Kosova i Europske unije", ali i za uspostavljanje Zajednice srpskih općina (ZSO) na što se Briselskim sporazumom, po pokroviteljstvom EU-a, 2013. godine obvezala Priština.

"Za nas je to obveza, jer smo podržali taj proces i jedna politička strana ne može se iz toga povući jednostrano, tako da će biti osnovana ZSO i tražit ćemo načine da tu ideju ostvarimo", poručio je Escobar.

Rok za to je "odmah", naglasio je.

Lajčak je ranije, poslije razgovora u Prištini, poručio da je "barikade bolje ukloniti diplomatskim putem, nego buldožerima".

On je današnji razgovor s Vučićem "o političkom rješenju koje bi vodilo smanjenju tenzija i omogućilo uklanjanje barikada", ocijenio "otvorenim i iskrenim". Na Twitteru je poručio da Vučić "razumije ozbiljnost situacije."

Poslije sastanka s Lajčakom i Escobarom, Vučić je nagovijestio nove razgovore tijekom večeri.

Zapreke na Kosovu postavljene prije pet dana još nisu uklonjene, a prema izvješću lokalnih portala sa sjevera Kosova u srijedu navečer na barikadama je "mirno i neizvjesno".

Mještani na barikadama kažu da će "ustrajati u svojoj namjeri" i da "neće odustati dok im se ne ispune zahtjevi i ne osigura normalan život".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:55