ŽARIŠTE U TEKSASU

Eskalacija korona krize: Grade se improvizirane bolnice i mrtvačnice, u pomoć pozvali i robijaše

El Paso je poznat po krajoliku, vojnim kompleksima i obilju sunca. Sada je na glasu kao jedno od koronom najpogođenijih mjesta u SAD-u
 Mario Tama/Getty Images/AFP

Početkom studenog je SAD zabilježila nešto više od devet milijuna slučajeva koronavirusa. Sada, samo nekoliko tjedana kasnije, već prelaze 11 milijuna. A jedan okrug u zapadnom Teksasu postao je najnovije žarište.

Na samoj granici s Meksikom smješten je El Paso, poznat po pustinjskom krajoliku, vojnim kompleksima i obilju sunca. Sada je na glasu kao jedno od koronavirusom najpogođenijih mjesta u SAD-u. Covid pacijenti čine više od polovice svih pacijenata u bolnicama u okrugu El Paso, a broj slučajeva i dalje raste.

Preopterećene bolnice

Svakog dana se u El Pasu zabilježi više od tisuću novozaraženih koronavirusom, a do sada je ukupno zaraženo oko 76.000 ljudi. To je otprilike jednak broj zaraženih u cijeloj Grčkoj ili Libiji.

U bolnicama je zbog koronavirusa trenutno oko 1.120 stanovnika El Pasa, a očekuje se da će taj broj rasti. To znači da se od svih pacijenata s covidom u saveznoj državi Teksas, svaki šesti nalazi u El Pasu. Ukupno su tamo preminule 782 osobe. Na mukama je i bolničko osoblje.

image
Justin Hamel/Afp/Profimedia

Gradski kongresni centar El paso nedavno je preuređen u improviziranu bolnicu, a neke su ustanove toliko popunjene da se pacijenti prevoze i u druge gradove u Teksasu.

Do sada je El Paso omogućio 500 dodatnih bolničkih kreveta, no i oni će uz ovako brzo širenje koronavirusa do idućeg tjedna već biti popunjeni.

image
Justin Hamel/AFP

Improvizirane mrtvačnice

Previše je pacijenata u bolnicama, a i mrtvačnice se ne mogu nositi s toliko smrti. U posljednjh nekoliko tjedana zatraženo je desetak mobilnih mrtvačnica. Pokretni objekti su postavljeni ispred državne mrtvačnice, koja se samo u proteklom tjednu morala nositi sa 150-ak tijela.

Ranije ovog mjeseca je američko Ministarstvo obrane rasporedilo medicinske timove za pomoć lokalnim zdravstvenim radnicima.

Problema imaju čak i pogrebnici. Upravitelj jednog pogrebnog poduzeća, Jorge Ortiz rekao je da je kapelicu morao preurediti u improviziranu hladnjaču. Epidemija koja je harala tijekom ljeta nije ništa u usporedbi s ovim što se događa sada, dodao je.

Pomoć zatvorenika

Zbog velikog nedostatka osoblja u svim službama koje su uključene u borbu s koronavirusom, u pomoć su pozvani čak i lokalni zatvorenici.

Oni su snimljeni kako pomažu s tijelima žrtava koronavirusa i pomažu u njihovom utovaru u mobilne mrtvačnice.

image
Justin Hamel/AFP
image
Justin Hamel/Afp/Profimedia
image
Justin Hamel/Afp/Profimedia

Iz ureda šefira je priopćeno da se zatvorenicima, onima osuđenima zbog manjih prijestupa, plaća oko dva dolara na sat na tu pomoć. Taj posao je dobrovoljan, a zatvorenicima je dana i zaštitna oprema.

Mnogi su pozivanje zatvorenika u pomoć kritizirali.

'Ako nema osoblja, nikoga da pomogne, a ima volontera, čak i ako su oni zatvorenici, onda je to jedino što nam preostaje', rekao je sudac Samaniego.

image
Mario Tama/Getty Images/AFP
image
l
Mario Tama/Getty Images/AFP
image
Mario Tama/Getty Images/AFP

Dodao je i da se čekalo da vojska pomogne, no oni su poručili da se ne mogu nositi s tim zahtjevom.

Gubitak šest članova obitelji

U posljednjih šest mjeseci je jedna žena iz El Pasa izgubila čak šest članova svoje obitelji zbog epidemije koronavirusa.

Bonnie Soria Najera je za emisiju Good Morning America ispričala kako je od koronavirusa preminuo njezin ujak, a ranije su joj od iste bolesti preminuli i roditelji, dvije tete i jedan rođak.

'Svi oni su jako pazili i išli su samo na mjesta na koja moraju ići: u trgovinu po namirnice i liječniku', ispričala je.

Njezina je majka prva dobila simptome koronavirusa još u svibnju. U roku od tri dana je bila priključena na respirator. Uskoro se razbolio i njezin otac, no on je završio u drugoj bolnici. Majka joj je umrla tjedan dana nakon dolaska u bolnicu, a samo sat vremena kasnije i njezin je otac završio na respiratoru. Preminuo je tri tjedna kasnije.

I sama Najera se razboljela od koronavirusa, no ona se ipak oporavila. Uskoro su se razboljeli njezin rođak i teta. Oboje su umrli. Prošlog tjedna je u bolnici umrla i njezina druga teta.

Nakon svega, Najera poziva Teksašane da održavaju distancu: 'Ne želite završiti kao mi', dodala je.

Unatoč sve većoj zabrinutosti za El Paso, čini se da nema planova za lockdown u tom okrugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:16