KAOS NA SJEVERU ZEMLJE

Eskalacija napetosti: Ultradesničari uzvikuju ‘Kosovo je srce Srbije‘, KFOR podigao bodljikavu žicu

Ultradesničari su u nedjelju ispred policijskog kordona emitirali nacionalističke pjesme o Kosovu i Srbiji
 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Deveti dan barikada na sjeveru Kosova u nedjelju su obilježile nove napetosti - prosvjedi ultradesničarskih skupina sa srpske strane na prijelazu Jarinje, te akcija KFOR-a koji je s kosovske strane tog prijelaza postavio bodljikavu žicu.

Skupina ultradesničara iz Srbije okupila se danas kod graničnog prijelaza Jarinje gdje ih je na nekoliko desetaka metara zaustavio kordon srpske policije.

Prosvjednici su, prema medijskim izvješćima, pripadnici "Narodne patrole" predvođene Damjanom Kneževićem i pokreta Ljubav, vjera, nada nekadašnjeg radikala (SRS) Nemanje Šarovića, a skup je organiziran uz slogan “Nikad granica, Kosmet je Srbija“.

image
Milan Maricic/Ata Images/Profimedia/Milan Maricic/ata Images/profimedia

Organizacija "Narodna patrola" je, prema izvješću Radija Slobodna Europa, povezana s ekstremnom desničarskom skupinom "Rusov" i ruskom paravojnom organizacijom Wagner.

Ultradesničari su u nedjelju ispred policijskog kordona emitirali nacionalističke pjesme o Kosovu i Srbiji, uzvikujući parole, među kojima i "Kosovo je srce Srbije". U jednom trenutku su probili policijski kordon i uspjeli se približiti graničnom prijelazu, gdje ih je dočekao drugi policijski kordon.

S druge strane, KFOR je na dvije lokacije postavio bodljikavu žicu - iz pravca sjeverne srpske općine Leposavić prema prijelazu Jarinje, gdje su raspoređeni pripadnici međunarodnih snaga, te prema bazi specijalnih postrojbi Kosovske policije, koja se nalazi nedaleko od prijelaza Jarinje, s kosovske strane.

Prosvjedi su organizirani u vrijeme pojačanih napetosti između Srbije i Kosova koje su eskalirale 10. prosinca kada su Srbi na sjeveru postavili barikade kamionima i teškim strojevima, a dva prijalaza su zatvorena.

image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Europska unija i Sjedinjene Države u međuvremenu pojačanom "shuttle diplomacijom" nastoje obuzdati retoriku i stajališta dviju strana te dovesti pregovarače iz Beograda i Prištine za stol u potrazi za trajnim rješenjem i pravno obvezujućim sporazumom.

Prištinske vlasti trajnim rješenjem vide priznanje neovisnosti i zeleno svjetlo za članstvo u UN-u i međunarodnim organizacijama, a Beograd očekuje "kompromisno rješenje" kojim bi formalno-pravno zadržao teritorijalni itegritet, a u suštini vlast na sjeveru Kosova, što Priština ne prihvaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 21:57