SUKOB NUKLEARNIH SILA

ESKALACIJA NAPETOSTI ZBOG GRANIČNOG SPORA Kina počela gomilati vojnike kod spornog područja, Indija priprema odgovor, a javio se i Donald Trump

 
Kineski vojnici / Arhiva
 AFP

Napetosti između Kine i Indije zbog granice na Himalaji eskalirale su, a Kina je optužena da je premjestila tisuće vojnika na sporni teritorij i proširila vojnu bazu u regiji, piše Guardian.

Prema izvještajima, tisuće pripadnika Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) prešle su na osjetljiva područja duž granice na istoku regije Ladakh. Vojnici su se ondje navodno utaborili, postavili šatore i dovezli tešku mašineriju na teritoriju koji Indija smatra svojim.

Kao dogovor na kinesku provokaciju, indijska vojska premjestila je nekoliko bataljuna pješadijske divizije u grad Leh koji se nalazi u blizini granice s Kinom.

Agresivni vojni potezi dolaze nakon sukoba dviju strana u dva navrata početkom mjeseca u pograničnim područjima jezera Pangong i Sjevernog Sikkima u Ladakhu, u kojima je ozlijeđeno više od stotinu vojnika s obje strane.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je komentirao sukob dviju nuklearnih sila tvrdeći kako ih je obavijestio da su "Sjedinjene Američke Države spremne, voljne i sposobne posredovati ili arbitrirati u njihovom žestokom graničnom sporu".

Granica na visokoj nadmorskoj visini bila je osporavana i militarizirana još od 1962. kada je Kina pokrenula ofenzivu na indijsko područje, čime je započet kratki, ali krvavi rat.

Bivši indijski veleposlanik u Kini Ashok K Kantha kaže da su ovi posljednji agresivni ispadi kineske vojske daleko od rutinskih pojava.

- Ovo je ozbiljna eskalacija, mislim da ovo nije samo lokalizirani incident. Kinesko ponašanje ovaj je put agresivnije i potkrijepljeno prilično velikim brojem trupa, što nije tipično za ovu granicu. Da, moglo bi se raditi o teritorijalnim pretenzijama ili o slanju poruke Indiji da trebaju Kinu imati više na umu kad su osjetljive geopolitičke teme u pitanju, kaže ovaj indijski diplomat.

Ipak, poručuje da je i jednima i drugima u interesu da situaciju drže pod kontrolom i da održavaju relativni mir.

Kako piše Guardian, čini se da su kineske akcije odgovor na indijsku izgradnju cesti i uzletišta uz zonu razgraničenja, čime će, smatra Peking, poboljšati povezanost i omogućiti lakšu pokretljivost indijskih trupa u tom području.

Indijski premijer Narendra Modi održao je u utorak sastanak sa svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, ministrom obrane te trojicom šefova sigurnosnih agencija. Na sastanku se razgovaralo o jačanju vojne spremnosti Indije za součavanje s vanjskim sigurnosnim izazovima.

Prema satelitskim snimkama koje je objavio indijski informativni kanal NDTV, posljednjih je tjedana bilo značajnih građevinskih radova u kineskoj vojnoj zračnoj bazi manje od 200 kilometara od granice. Prema tim informacijama, Kinezi su izgradili novu pistu pogodnu za slijetanje i uzlijetanje ratnih aviona.

"Kina je posvećena očuvanju sigurnosti svog nacionalnog teritorijalnog suvereniteta, kao i očuvanju mira i stabilnosti u pograničnim područjima Kine i Indije", navodi se u izjavi kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U nedavnoj izjavi indijsko ministarstvo vanjskih poslova okrivilo je Kinu za izazivanje eskalacije.

- Zapravo, kineska strana nedavno je poduzela aktivnosti ometajući normalne patroliranje Indije. Indijska strana oduvijek je imala vrlo odgovoran pristup prema upravljanju granicama, stajalo je u izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:19