RAZMJENA TERORA

ESKALACIJA NASILJA U RANU ZORU Militanti ispalili 45 raketa na Izrael, ali nedugo poslije uslijedila je žestoka osveta

 Profimedia, Zuma Press - News, Arhiva/Ilustracija

TEL AVIV - Izraelska vojska objavila je u srijedu ujutro da je izvela zračnih udara na 25 pozicija palestinske militantne skupine Hamas u Pojasu Gaze nakon što su palestinski militanti ispalili 45 projektila iz te enklave na Izrael.

Do najnovije razmjene vatre, koja se zbila pred zoru, dolazi u trenutku kada se računa da je oko 130 Palestinaca ubijeno duž granice u posljednjih mjeseci otkako Palestinci u Pojasu Gaze masovno prosvjeduju.

Za sada nema izvješća o ranjenima s bilo koje od strana.

Izraelski zrakoplovi bombardirali su 25 ciljeva uključujući Hamasove vojne položaje, objavila je izraelska vojska.

Hamas, militantna skupina koja je na vlasti u Pojasu Gaze, nije preuzela odgovornost za ispaljene projektile.

Manje militantne skupine, poput skupine Islamski džihad, djeluju djelomice neovisno o Hamasu i ranije su ispaljivale rakete na Izrael.

Vojska je za ispaljivanje raketa optužila Hamas istaknuvši da je on "odgovoran za sve što se zbiva u Pojasu Gaze te će snositi posljedice za namjerno širenje svog terora prema izraelskim građanima".

Posljednjih mjeseci Palestinci su preko granice u Pojasu Gaze upućivali zmajeve sa zapaljivim tvarima koje su izazivale požare na izraelskim poljoprivrednim i šumskim površinama.

Oko dva milijuna ljudi živi u Gazi, većina njih izbjeglice iz područja koja su sad dio Izraela. Teritorij je pod kontrolom Hamasa već više od desetljeća, a kroz to vrijeme Hamas je vodio tri rata protiv Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 19:12